НОВИНИ

Омикрон се разпространява с бързи темпове - в САЩ регистрираха 1 млн. случая

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:23, 04.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заразата с Омикрон продължава да се разраства с безпрецедентна скорост. В Съединените щати за денонощие са регистрирани над 1 милион нови случаи на COVID-19. В Европа разпространението продължава с много бързи темпове.

Във френския град Марсилия е открит нов вариант на COVID-19. За първи път новата разновидност на коронавируса е засечена при човек, който се е върнал от Камерун. При последвало изследване, "нетипични мутации на вирусния геном" са открити в пробите на 12 души. Но колко е опасен и колко е заразен новият вариант засега не е ясно. Случаите са регистрирани миналия месец и всички са в района на Марсилия. Единственото, което френските учени потвърждават на този етап, е, че новият вариант не се разпространява бързо.

Заразата с Омикрон пък продължава да се разраства с безпрецедентна скорост. В Съединените щати за денонощие са регистрирани над 1 милион нови случаи на COVID-19. В Европа заразата продължава да се разпространява с бързи темпове.

За последните две седмици случаите на COVID-19 във Флорида са се увеличили с 948%. Независимо, че Омикрон е по-лек вариант в сравнение с Делта, между Коледа и Нова година в Съединените щати броят на приетите в болница е нараснал с 40 на сто.

62% от населението на Съединените щати е напълно ваксинирано. Само една трета от имунизираните са си поставили трета доза. От вчера тя е разрешена и за деца над 12 години.

Заради Омикрон вълната в много райони на Съединените щати удължиха училищните ваканции.

В Европа, независимо от увеличаването на случаите, засега масовата практика е училищата да не се затварят. В условия на национален локдаун учениците в Нидерландия ще се върнат на училище от 10 януари. Университетите обаче ще останат затворени поне до 17 януари.

Присъствено започнаха часовете и за учениците във Франция. В страната продължават да регистрират средно по 200 000 новозаразени за ден.

В Долната камара на френския парламент и днес дебатират за ваксинационните паспорти. Правителството настоява за въвеждането им, за да се избегне повторно затваряне на бизнеса. Ако мярката бъде одобрена, неваксинираните няма да имат достъп до заведения, театри, кина и извънградския обществен транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саутхемптън има нов собственик
Саутхемптън има нов собственик
Евакуираха над 400 деца от училище в Симеоновград заради пожар
Евакуираха над 400 деца от училище в Симеоновград заради пожар