НОВИНИ

САЩ, Великобритания и Австралия обединяват сили с пакт за сигурност

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:10, 16.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха специален пакт за сигурност, който ще им позволи да споделят най-новите технологии в областта на отбраната.

Според анализатори това е най-значимото подобно споразумение и зад него се крие опит за ограничаване на влиянието на Китай.

Обявеното партньорство ще позволи на Австралия да започне строежът на атомни подводници. Документът на практика слага край на споразумението, което Канбера подписа с Париж през 2016 година, за строежа на 12 конвенционални подводници.

"За да посрещнем всички предизвикателства, за да гарантираме сигурността и стабилността, от която регионът се нуждае, трябва да издигнем сътрудничеството си на следващо ниво. Сътрудничество, което се ангажира, а не изключва, което допринася, а не отнема, което да дава възможности и да овластява, а не да контролира и принуждава", коментира министър-председателят на Австралия Скот Морисън.

Това ще бъде един от най-сложните и технологично напредничави проекти, заяви британският премиер Борис Джонсън.

"Отваряме нова глава на нашето приятелство и първата задача на това сътрудничество ще бъде да се помогне на Австралия в построяването на флотилия от ядрени подводници. Като подчертаваме, че те ще се захранват от ядрени реактори, и няма да бъдат въоръжени с ядрени оръжия", каза той.

В рамките на новата инициатива, чието съкращение е АУКУС, е заложено сътрудничество в областта на изкуствения интелект, квантовите технологии и киберсферата.

"За мен е чест заедно с двама от най-близките съюзници на Америка - Австралия и Великобритания, да обявим нова фаза от тристранното сътрудничество за сигурност между нашите държави. Както и премиерите Морисън и Джонсън казаха, и аз искам да Ви благодаря за партньорството, сътрудничество и вашата визия при старта на тази стратегическа мисия", заяви американският президент Джо Байдън.

Китайското посолство във Вашингтон обвини трите държави в идеологически предразсъдъци и манталитет, присъщи на Студената война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временни ограничения на движението заради ремонти на АМ "Хемус"
Временни ограничения на движението заради ремонти на АМ "Хемус"
1862 новозаразени с COVID-19 у нас през последното денонощие
1862 новозаразени с COVID-19 у нас през последното денонощие