НОВИНИ

Светът посрещна Коледа с масови ограничения заради Омикрон

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:24, 25.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пандемията от коронавирус обърка пътуванията за Коледните празници по цял свят.

Авиоиндустрията отмени общо над 4700 полета в петък и събота заради липса на персонал, който отговаря на здравните изисквания. Засегнати само днес са 800 курса от и за летища в Съединените щати. В Европа ограниченията за пътуване са част от мерките за справяне със заразата на фона на настъплението на лесно преносимия вариант Омикрон.

Авиокомпаниите не разполагат с достатъчно персонал заради позитивни тестове и необходимост от самоизолация. Закъснения има при 10 000 полета. Очаква се затрудненията да продължат и в неделя. Най-засегнатите американски превозвачи са Делта, Юнайтед Еърлайнз и Американ Еърлайнз.

Здравният експерт Антъни Фаучи вече предупреди, че пътуванията за Коледа ще увеличат случаите на Омикрон дори и сред напълно ваксинираните. Милиони американци обаче не се отказват.

Средният брой на новозаразени в САЩ миналата седмица е нараснал с 45% до 179 000 на ден, пресмята Ройтерс. Ню Йорк сериозно ще ограничи броя на хората на Таймс Скуеър за традиционното посрещане на Новата година.

Светът посреща Коледа при строги ограничения заради COVID-19

Рекорден брой новозаразени регистрира и Великобритания - над 122 000 за ден. Миналата седмица един от всеки 20 лондончанин е бил с Ковид, не е изключено другата седмица този показател да нарасне до един от всеки 10. Доброволци във ваксинационни центрове в Англия работят и на Коледа .

Маските стават задължителни в Испания

Италия, Испания и Гърция върнаха задължителните маски на открито. В Каталуния е в сила вечерен час. Нидерландия от дни е в строг локдаун, а Германия ограничи частните събирания до 10 души и затваря нощните клубове от 28 декември. Португалия спира нощните заведения от 26 декември и въвежда задължителна работа от вкъщи до 9 януари. След дневен рекорд от над 94 000 новозаразени френското правителство се събира в понеделник с вероятност да обяви нови ограничения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо е водил преговори да поеме националния отбор на Нигерия
Жозе Моуриньо е водил преговори да поеме националния отбор на Нигерия
Пламен Константинов и Локо (Новосибирск) отново се препънаха на 1/2-финалите за Купата
Пламен Константинов и Локо (Новосибирск) отново се препънаха на 1/2-финалите за Купата