НОВИНИ

Светът посреща Коледа при строги ограничения заради COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:46, 24.12.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Докато милиони хора по света се готвят да посрещнат светлия празник, вариантът Омикрон продължава да се разпространява с изключително бързи темпове. Във Великобритания за денонощие бяха регистрирани около 120 000 нови случая на COVID-19. Часове преди празника в някои европейски държави започнаха да действат нови ограничения.

Провалени планове за пътувания, неосъществени семейни срещи и строги мерки. И тази година християните посрещат Коледа в пандемия.

Нетипично пуст изглежда днес централен Лондон - градът с най-висока концентрация на Омикрон във Великобритания. Според статистиката през изминалата седмица всеки 20-ти в Лондон е бил заразен с COVID-19.

Британски здравни специалисти уверяват, че при Омикрон заразата протича по-леко и вероятността от постъпване в болница е 70% по-малка в сравнение с другите варианти. Бързото покачване на новите случаи, обаче, остава тревожно.

Надявам се, че за милиони семейства тази Коледа ще бъде значително по-добра от предишната. Но за милиони семейства нагоре и надолу в страната се надявам и вярвам, че тази Коледа е и ще бъде значително по-добра от предишната в това жизненоважно отношение: че можем да празнуваме заедно с тези, които обичаме, и да вдигнем чашите си за тези, които не могат да бъдат с нас", заяви Борис Джонсън, премиер на Великобритания.

Италия ще посрещне Нова година без публични тържества. Почти 30 процента от новите случаи в страната са с Омикрон. От днес маските навън са задължителни в цялата страна.

Маските на открито са вече задължителни и в Гърция и Испания. В Каталуния беше въведен вечерен час. Той действа от 1.00 часа през нощта до 6.00 ч. сутринта.

Дания и Чехия са поредните държави, които въвеждат нови изисквания за пристигащи. От понеделник в двете страни ще се влиза с отрицателен тест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола призова за протест от страна на футболистите
Гуардиола призова за протест от страна на футболистите
Румъния въвежда допълнителни облекчения за шофьорите до 8 януари 2022 г.
Румъния въвежда допълнителни облекчения за шофьорите до 8 януари 2022 г.