НОВИНИ

Европа срещу Омикрон: Празнуване при строги мерки

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:39, 22.12.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Израел ще стане първата държава в света, в която поставят четвърта доза на ваксина срещу COVID-19. Приоритетно втора бустерна доза ще се поставя на хора над 60-годишна възраст и на здравните работници. Преди дни в страната беше регистриран първият смъртен случай от Омикрон. Предполага се, че заразените в Израел с новия вариант на коронавируса са около 340. За да овладеят разпространението на Омикрон европейски държави продължават да затягат мерките.

Нови ковид ограничения в Европа. СЗО: Задава се нова буря на континента

Омикрон вече оставя своя отпечатък върху празничната атмосфера в Европа. Новият вариант на коронавируса е засечен в 38 района на континента и е доминиращ в Дания, Португалия и Великобритания.

"Задава се още една буря! До седмици Омикрон ще е доминиращ в повечето държави в региона, което ще изправи здравните системи пред ново изпитание", заяви Ханс Клуге, директор на Световната здравна организация за Европа.

От 25 декември в Португалия затварят нощните заведения и барове. Работещите са призовани да преминат на дистанционна работа.

"Няма да е нормалната Коледа, която сме свикнали да имаме. За това призовавам всички да ограничат коледните събирания", допълни премиерът на Португалия Антониу Коща.

Със строги мерки и Финландия ще посрещне Коледа. За да овладеят разпространението на Омикрон властите забраниха заведенията да работят след 21.00 часа.

Германия наложи ограничения за новогодишните частни събирания - най-много по 10 души ще могат да празнуват заедно.

"Коронавирусът няма да си вземе почивка около Коледа. Ето защо след среща с регионалните лидери взехме решение да засилим ваксинационната кампания, включително сега в празничните дни. Целта ни е до края на януари да са поставени поне 30 милиона бустерни дози", каза още Олаф Шолц, канцлер на Германия.

От 28 декември в Германия затварят нощните клубове, а големите културни и спортни събития, включително футболните мачове, ще бъдат без публика.

С пусти улици и напълно замрял социален живот Нидерландия привиква към ограниченията. Строгите мерки действат от четири дни в страната и ще продължат до 14 януари.

Париж ще посрещне Нова година без фойерверки и без масови тържества. Предупреждението на здравните власти е, че до дни в страната ще започнат да регистрират по 100 000 нови случаи на COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джаз триото J.P.3 представя новия си албум в Стара Загора
Джаз триото J.P.3 представя новия си албум в Стара Загора
Съмнения за злоупотреби в БДЖ: Имало ли е фиктивен ремонт на мотриси?
Съмнения за злоупотреби в БДЖ: Имало ли е фиктивен ремонт на мотриси?