НОВИНИ

Съмнения за злоупотреби в БДЖ: Имало ли е фиктивен ремонт на мотриси?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:35, 22.12.2021
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата разследва обществена поръчка за ремонт и поддръжка на електрически и дизелови мотриси на БДЖ - пътнически превози. Съмненията са за фиктивни ремонти срещу фактури за десетки милиони лева. Нарушенията са част от одитен доклад, който е изпратен в прокуратурата от служебния транспортен министър Христо Алексиев.

Прокуратурата проверява договор за обществена поръчка, подписан през 2019 година. Съмненията са, че компанията, спечелила процедурата в последния възможен момент въобще има капацитет да извършва ремонтите на електрическите и дизеловите мотриси.

Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева

Дизеловите и електрическите мотриси, чиито ремонти прокуратурата разследва са доставени от 2005 до 2009 година. Задължението на доставчика по тяхната поддръжка е било фиксирано за 10 години след доставката на последната мотриса.

"Фирмата, която ги е доставила е изтекъл срока на поддръжка. За това БДЖ - пътнически превози, са направили такава обществена поръчка, за да продължи тяхната поддръжка в изправно техническо състояние и да могат да се експлоатират", заяви Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

Въпреки че е било ясно кога приключва задължението за поддръжка от доставчика, БДЖ - пътнически преговори, са обявили обществена поръчка за избор на нов изпълнител в последния възможен момент. Според наши източници всички срокове били максимално съкратени, а одитът направен от транспортното министерство открил много нарушения.

"Както от подготовката на самата обществена поръчка, така и в основната процедура по нея, така и със сключването на договора и неговото изпълнение. Т.е. ние започнахме разследването, за да видим дали тези нарушения съдържат и престъпления извършени от длъжностни лица", обясни Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София.

Договорът с новия изпълнител е за пет години, а прогнозната му стойност за ремонт и поддръжка на дизеловите и електрически мотриси е 137 милиона лева. Изпълнението е започнало веднага след подписването и за година и половина, поне по документи, са отчетени голямо количество ремонти, включително и основни. Точно в тази дейност одитът е открил редица нарушения, които прокуратурата сега разследва.

"Дали всъщност тези ремонти, които още 2019 е трябвало да бъдат направени на мотрисите, са изпълнени или се касае за фиктивни ремонти, каквито съмнения имаме", каза Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Прокурорите и следователите проверяват внимателно и всички документи за възлагане на конкретни дейности по договора, приемо-предавателните протоколи и основанията за плащания по тях.

"Има данни, че в договора са залегнали ремонти на определени мотриси - индивидуализирани, но съмненията са, че ремонтът е извършван на съвсем други влакове", допълни Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Според Илиев разследването ще бъде изключително обемно и сложно. След анализ на документите в БДЖ ще бъде очертан и голям кръг от служители на железниците, които ще бъдат разпитани.

Договорът е на стойност 137 милиона лева, но възниква въпросът каква част от тях вече са платени на изпълнителя.

До момента със сигурност по документи са платени над 33 милиона лева. Възможно е да се докаже, че около 1/3 от договора вече е изплатена на изпълнителя. Има мотриси, които са ремонтирани след като тяхната експлоатация като пробег е била сериозно надмината. Въпреки извършените ремонти те не са отново въведени в експлоатация, което също създава съмнение за извършени фиктивни ремонти. Другото, което ще се проверява е и качеството на извършените ремонти, тъй като според одита част от мотрисите са доказали дефекти, веднага след като по документи ремонтите са били извършени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа срещу Омикрон: Празнуване при строги мерки
Европа срещу Омикрон: Празнуване при строги мерки
Бащата на Джокович: Никой не може да налага на Новак мнението си
Бащата на Джокович: Никой не може да налага на Новак мнението си