НОВИНИ

Държавата отпуска 1 млрд. и половина в подкрепа на бизнеса заради рекордните цени на тока

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 22.12.2021
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Безпрецедентна подкрепа за бизнеса от 1 милиард и 500 милиона лева заради рекордните цени на ток и газ отпуска държавата до 31 март, стана ясно след днешното правителствено заседание. Част от средствата ще бъдат насочени за пълното компенсиране на загубите на Енергийния системен оператор и трите доставчици на ток - ЧЕЗ, EVN и Енерго про.

Индустрията е недоволна от въведения таван на помощта за фирмите спрямо тяхната енергийна консумация. След активната финансова намеса на държавата има ли все още опасност за енергийните доставки?

С предоставената подкрепа от държавата за мрежовите оператори заради високата цена на електроенергията, ще бъде преодоляна ликвидната криза, заявиха за "По света и у нас" от Енергийният системен оператор. Със средствата ще се даде възможност на дружествата не само да посрещнат разходите през зимния период, но и да се гарантира ремонтната програма и разбира се енергийните доставки.

Финансовият министър изчисли колко общо нарастват средствата в подкрепа на бизнеса от септември до края на март.

"Правителството прави всичко възможно да отдели безпрецедентен ресурс - 1,5 млрд., плюс досега заделените 420 млн., стават 2 млрд. за де факто един зимен сезон, отоплителен, за компенсация на бизнеса. Този ресурс се разходва максимално бързо, така че да се подпомогнат бизнесите", коментира Асен Василев, министър на финансите.

Енергийният министър обясни, че парите ще бъдат набавени от три основни пера през следващите 4 месеца.

"Това е Фондът за сигурност на енергийната система, печалбите на дружествата в БЕХ, които са в така доста стабилно и добро финансово състояние и в момента и последна мярка - държавния бюджет, като това наистина ще е извънредна и последна мярка, с оглед на това как ще се държи системата през следващите няколко месеца", обяви Александър Николов, министър на енергетиката.

Енергийният системен оператор е изчислил, че до края на годината загубите му ще нараснат до 90 млн. С обещаната от държавата подкрепа за ЕСО и трите ЕРП-та ще се възстанови възможността доставчиците да се разплащат с производителя на ток.

"Решава до голяма степен създалите се проблеми с ликвидността на мрежовите оператори и към този момент, така българските потребители могат да бъдат спокойни, че няма да има проблем с доставките на електрическа енергия", заяви Ангелин Цачев, изп. директор на ЕСО.

Преодоляване на ликвидната криза ЕСО ще може да изпълни така предвидените дейности в ремонтната и инвестиционна програма за 2022г.

Големи индустриални потребители поискаха да се премахне таванът на помощта.

"Но това, което сме категорично против е таванът на компенсациите, защото с този таван и при липса на таван на цените на борсата ние няма да можем да работим. И не работим само за енергоинтензивната индустрия, а за цялата икономика", посочи Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

"Представете си при 700 лв. очаквано за първото тримесечие цена за електроенергията за мегават на час, компенсацията ще е по 30 % или 200 лв. Е , кой ще издържи на 500".

Енергийният министър отговори, че ситуацията се следи постоянно и властта е готова да реагира.

"В случай че така динамиката в посока нагоре на цените на тока продължи ще бъде направен допълнителен анализ и при необходимост ще бъдат разплатени допълнително средства. Не е целта да действаме прекалено импулсивно на база тежката ситуация сега. Целта е устойчивост както за системата, така и за бизнеса и битовите потребители", обясни Александър Николов, министър на енергетиката.

А крайната цел е основна реформа на енергийната система.

"Надяваме се със състава на КЕВР с неизтекъл мандат да започнем активни действия за това какво може да се направи структурно със системата, така че да не се допуска такива пикове", обяви Асен Василев, министър на финансите.

Помощта ще започне да се изплаща, след като бъде получено одобрение от Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бащата на Джокович: Никой не може да налага на Новак мнението си
Бащата на Джокович: Никой не може да налага на Новак мнението си
И третият мобилен оператор вдига цените на месечните си абонаментни такси
И третият мобилен оператор вдига цените на месечните си абонаментни такси