НОВИНИ

След пожара в Благоевград: Къде ще посрещнат празниците хората, останали без дом?

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 22.12.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Без традиционните веселби и празнично настроение 24 семейства от Благоевград ще посрещнат Коледа. За тях животът се промени преди 11 дни, когато в огнена стихия, избухнала в жилищен блок, те загубиха домовете си.

Община Благоевград предостави временни жилища за пострадалите домакинства. Кога обаче ще могат да се настанят там, както и кога ще стане ясен резултатът от конструктивното обследване, все още не е ясно.

След пожара в Благоевград: Хората от блока все още не могат да се върнат по домовете си

10 декември 2021 година - дата, която за 24 семейства ще остане една от най-страшните в живота им.

Само за минути пламъци обхванаха и изпепелиха апартамент в жилищен блок в Благоевград. В резултат 3-ма души загинаха, а животът на десетки семейства се промени - останаха без покрив в навечерието на най-светлите празници. Не се знае и дали апартаментите им са безопасни и кога ще могат да се върнат в тях.

На 7 етаж, където е горелият апартамент, не само че таванната плоча е поддала, тя има отклонение поне 6 см в средата, а и стените вече нямат усилието, което трябва да имат на база това, което правиха като изследване. Не сме чак толкова заблудени, всички сме учили физика, знаем, че при тези високи температури нито бетонът става като бетон, нито желязото остава здраво. Блокът все пак е метално-бетонна конструкция, ако една панела поддаде всичко отива по дяволите", казва Димитър Нанов.

"Все още очакваме финалната оценка след конструктивното обследване и се надяваме, че наистина блокът ще бъде годен за живеене", изрази надежда Анета Панайотова.

Част от потърпевшите ще посрещнат празниците при роднини и приятели. Други ще сменят топлата и уютна домашна атмосфера с тази в хотела, където временно са настанени.

"Нямаме настроение за празнуване изобщо. В момента, сме се настанили в жилище, което не е обитаемо от дълго време и силно казано празници. Като знаем какво бяхме направили тук и всичко замина. Как да празнуваме?! Нямаме желание за нищо, искаме да кажат, че блокът е годен и да започнем да правим нещо, за да се възстанови. Това ще са празниците за нас - да бъде възстановено жилището ни", коментира Димитър Нанов.

"Ние сме в този вход при приятелка, което е малко жилище. Тя живее там и ние. Синът ни е на квартира и няма къде да отидем", разказва Теменужка Мешкова.

След пожара: Събират средства в помощ на семействата от блока в Благоевград

"Аз имам 3 момчета и бабата и дядото - 7 човека в 2 стаи, а те са малки стаите. В самата паника се настанихме там, има хора, които се настаниха в хотел", обяснява Румен Малев.

"Едно, че сме с кредит да купим жилището, друго, че сме се лишавали страшно много да го направим така, както сме желаели да бъде. И мечтите ни изгоряха, не само живота ни и мечтите ни! Той като е съсипан блокът, ние сме вложили абсолютно всичко тук. В един момент оставяме, както всички останали на улицата", казва Димитър Нанов.

Въпреки трагедията, която са преживели, никой от пострадалите не е изгубил надежда и вяра в доброто.

"Само с надежда и добри хора и се надяваме, че рано или късно ще ни се възстанови блокът", посочва Румен Малев.

В Благоевград вече започнаха благотворителни кампании в подкрепа на пострадалите. В няколко магазина в града са поставени кутии за дарения, има разкрита и банкова сметка, в която се набират средства, а със събраната сума ще бъде финансиран ремонтът на жилищата.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа тръгна от Лапландия
Дядо Коледа тръгна от Лапландия
Ново попълнение в треньорския щаб на Рангник в Юнайтед
Ново попълнение в треньорския щаб на Рангник в Юнайтед