НОВИНИ

Нови ковид ограничения в Европа. СЗО: Задава се нова буря на континента

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:34, 22.12.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

"Задава се нова буря в Европа" - предупреждават от Световната здравна организация заради разпространението на Омикрон на Стария континент.

Регионалният директор на организацията Ханс Клуге заяви, че новата мутация вече е открита в 38 от 53-те европейски членки на организацията. Все повече държави обявяват ново затягане на мерките.

Междувременно властите в Тел Авив съобщиха, че предстои да започне поставяне на четвърта доза ваксина срещу ковид. Така Израел е на път да стане първата държава в света, която поставя и четвърта доза. Премиерът Нафтали Бенет е подкрепил предложението на здравните експерти в страната. Предвижда се приоритетно да се ваксинират хората над 60 години и работещите в здравния сектор. Очаква се кампанията по поставяне на четвърта доза да започне до дни, като преди това трябва да получи одобрението и на парламента.

Португалия и Германия обявиха затягане на мерките в навечерието на празниците. Във федералната република частните събирания дори за ваксинирани ще бъдат ограничени до 10 души. Масови мероприятия като футболни мачове ще бъдат без публика. Затварят се и нощните барове.

Новите мерки във федералната република ще влязат в сила от 28 декември. Канцлерът Олаф Шолц заяви, че страната не може и не бива да си затваря очите за петата вълна на пандемията.

"Коронавирусът няма да си вземе почивка около Коледа. Ето защо след среща с регионалните лидери взехме решение да засилим ваксинационната кампания, включително сега в празничните дни. Целта ни е до края на януари да са поставени поне 30 млн. бустерни дози", каза Шолц.

А отвъд океана американският президент Джо Байдън обяви новата стратегия на Белия дом за овладяване на пандемията. Предвижда се разкриване на повече пунктове за ваксинация, започва и масово тестване. Властите ще предоставят на американските граждани 500 млн. безплатни бързи теста, които всеки ще може да си прави у дома.

Байдън призова онези американци, които все още не са се имунизирали, да го направят, а ваксинираните - да си поставят подсилваща доза. Той припомни и че предшественикът му Доналд Тръмп вече е с бустерна доза. Американският президент се пошегува, че въпросът за третата доза вероятно е единствения, по който той и Тръмп са на едно мнение.

"Колко притеснени да сте от Омикрон ли? Отговорът е: ако не сте ваксинирани, имате сериозно основание да сте притеснени. Направете го сега. Това спасява животи", призова Джо Байдън.

Няколко големи града, сред които Чикаго, затегнаха мерките и от днес в баровете и ресторантите вече се влиза само със зелен сертификат. Ето защо във ветровития град се образуваха километрични опашки от чакащи да се тестват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Латифи разкри, че е получавал смъртни заплахи след Гран При на Абу Даби
Никола Латифи разкри, че е получавал смъртни заплахи след Гран При на Абу Даби
Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева
Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева