НОВИНИ

Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:19, 22.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Екип от прокурори и следователи влязоха в Централното управление на БДЖ на ул. "Иван Вазов" в София тази сутрин.

Действията се проведоха по образувано на 16.12.2021 г. от СГП досъдебно производство за съзнателно сключване на неизгодна сделка, от което е произлязла значителна вреда за предприятието.

Вижте подробности във включването на Иво Никодимов.

Делото е образувано въз основа на постъпил сигнал от бившия служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, касаещ обществена поръчка за техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Разследващите са получили изискани от тях документи, относими към водено от СГП наказателно производство.

Поради фактическата и правна сложност на случая разследването е възложено на екип от следователи в отдел „Следствен“ към СГП.

В хода на разследването се изследват обстоятелствата относно възлагането и реализирането на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки, касаеща поддръжката на дизелови и електрически мотриси, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Предмет на разследване са както обстоятелствата, свързани с подготовката на обществената поръчка, така и със сключването и изпълнението на договора за ремонт с фирмата изпълнител през 2019 г.

Предстои да се установи дали срещу извършените по договора плащания е имало реално извършени дейности от изпълнителя, както и дали фирмата изпълнител е имал ресурса да извършва възложените ѝ ремонтни дейности. Прогнозната стойност за 5-годишен период на действие на договора е 137 001 704,46 лв. без ДДС.

В одитния доклад, който е постъпил в СГП, се съдържат твърдения за множество нарушения при подготовката, сключването и изпълнението на договора, като прокурорите и разследващите органи въз основа на събраните доказателства ще преценят дали нарушенията съставляват престъпления, извършени от длъжностни и/или недлъжностни лица.

Предстои мащабно разследване за установяване на всички относими към случая обстоятелства по предвидения в закона ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови ковид ограничения в Европа. СЗО: Задава се нова буря на континента
Нови ковид ограничения в Европа. СЗО: Задава се нова буря на континента
Проф. Ива Христова: Няма доказан Омикрон в България
Проф. Ива Христова: Няма доказан Омикрон в България