НОВИНИ

Правосъдният министър: Има много сигнали срещу Гешев, Цацаров ще се раздели с поста си след промените в КПКОНПИ

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 22.12.2021
6357
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Конкретен механизъм за разследване на главния прокурор и евентуалното му привличане към наказателна отговорност е разработило правосъдното министерство в Плана за развитие и устойчивост. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в "Денят започва".

Предложението е главният прокурор да може да се разследва от магистрат, чийто ранг отговаря на тежестта на престъплението, за което е образувано производство. Той ще бъде избиран на случаен принцип подобно на сегашното случайно разпределение на делата.

За да не се чувства застрашен разследващият, са предвидени и гаранции - досъдебното производство ще се води така, че главният прокурор да не може да му въздейства. След края на разследването или на досъдебното производство кариерното развитие на разследващия магистрат няма да зависи от главния прокурор.

Осъществяването на тези промени е заложено да стане до началото на 2023г. Европейската комисия обаче счита този срок за неамбициозен и настоява да се съкрати, допълни министър Йорданова.

Докато се случат тези промени, министерството на правосъдието ще разчита на Висшия съдебен съвет да влезе в правомощията си и да провери сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев, изтъкна в ефира на "Денят започва" министърът на правосъдието.

Тя добави, че има множество сигнали срещу действащия главен прокурор, които в момента се проверяват. Освен публично известния, свързан с отнемане на бизнес, има и сигнал за отказ за разследване на определени обстоятелства - загубени или унищожени търговски дела и защо прокуратурата е отказала да разследва изчезването им.

"Трябва да припомним на гражданите, че това е най-голямата власт, която има прокуратурата – как да води разследването – дали да го води по начин, по който да се разобличи виновния или да протака нещата, така че виновният да не може да бъде осъден", каза Йорданова.

По думите ѝ в момента прокуратурата за пореден път манипулира дебата за съдебната реформа и измества фокуса, а проблемът с отчетността на главния прокурор виси от десетилетия.

Прокуратурата възрази срещу обвързването на Плана за възстановяване с фигурата на главния прокурор

В "Денят започва" Надежда Йорданова заяви още, че се подготвя разделянето на две на Комисията против корупция и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Ще се сформира Комисия против корупцията, която да има и разследващи правомощия, подобно на НАП и митниците, а също и комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

По думите на Йорданова след преструктурирането сегашният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров няма да остане на поста си, защото за двете комисии ще бъде избран нов състав. Тепърва ще се изработват критерии за избор на членовете на новите звена и на тяхното ръководство.

Обсъждат се и промени, касаещи Висшия съдебен съвет. От правосъдното министерство ще предложат членовете на ВСС да имат право да упражняват магистратската си професия докато са част от съвета. Обсъжда се още парламентарната квота да бъде отворена за хора от академичната общност, а не за действащи магистрати, така че да се намали политическото влияние във ВСС.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова се класира за 1/4-финал в Сеул след само 39 минути игра
Изабелла Шиникова се класира за 1/4-финал в Сеул след само 39 минути игра
Проф. Радка Аргирова: Ще има ваксини срещу всички варианти на коронавируса
Проф. Радка Аргирова: Ще има ваксини срещу всички варианти на коронавируса