НОВИНИ

Премиерът на Унгария срещу ЕС - няма да променя закона за мигрантите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:03, 22.12.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу Полша заради решения на Конституционния съд на страната от преди няколко месеца, които оспорват предимството на европейското право над полското. Междувременно в Унгария премиерът Виктор Орбан заяви, че Будапеща няма да се съобрази с решението на Европейския съюз за правата на човека във връзка със спорен закон за миграцията.

Унгария няма да се съобрази с решение на ЕС

През юли и октомври Конституционният съд на Полша прие решения, според които някои от разпоредбите от Договорите на ЕС не са съвместими с полската конституция. По този начин Варшава открито постави под съмнение предимството на европейското право пред националното.

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейдърс каза, че Брюксел се е опитал да води диалог с Варшава, но ситуацията не се е подобрила. Затова Еврокомисията започва поредната наказателна процедура срещу страната, която може да доведе до нови присъди.

"ЕС е общност от ценности и от закони и правата на европейците трябва да бъдат защитени от договорите, без значение къде живеят в съюза", заяви Паоло Джентилони, еврокомисар по въпросите на икономиката.

В същото време в Унгария премиерът Орбан обяви, че няма да се съобрази с решение на Европейския съд по правата на човека, според което така нареченият закон "Спрете Сорос" нарушава европейското право.

Законът, приет от Будапеща, предвижда наказания за лица и организации, които помагат на мигранти. Забранява се и даването на убежище на хора, които не идват от страни, в които има непосредствена опасност за живота им.

"Унгария трябва да защитава границите си. Правителството ни е наясно с последствията от това да не зачетем решението на Европейския съд за правата на човека, но няма да променим виждането си относно охраняването на границите. Подходът ни ще остане непроменен, независимо какво ни казва Европейският съд. Няма да се откажем и няма да допуснем никого на своя територия", допълни премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Заради проблеми с върховенството на закона и неспазването на европейските ценности и Полша, и Унгария са застрашени от спиране на евросредства, включително от Фонда за икономическо възстановяване. Националните планове и на двете страни все още не са одобрени от
Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уверения в парламента - сътрудници на Държавна сигурност няма да са част от екипа на МВнР
Уверения в парламента - сътрудници на Държавна сигурност няма да са част от екипа на МВнР
Дядо Коледа тръгна от Лапландия
Дядо Коледа тръгна от Лапландия