НОВИНИ

Уверения в парламента - сътрудници на Държавна сигурност няма да са част от екипа на МВнР

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:08, 22.12.2021
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Сътрудници на Държавна сигурност няма да са част от екипа на Външно министерство, увери Тошко Йорданов. Той коментира темата по повод на появили се информации в медиите. Министърът на външните работи Теодора Генчовска е от квотата на ИТН. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" посочиха, че за тези назначения отговарят "Има такъв народ", но са готови до обсъдят темата.

Изтекла в медиите информация, че външният министър Теодора Генчовска назначава за съветници в политическия си кабинет сътрудници на бившата Държавна сигурност, сред тях и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, предизвика напрежение в управляващата коалиция. Министърът на външните работи Теодора Генчовска беше избрана за министър от квотата на "Има такъв народ". Последва бързата реакция на премиера Кирил Петков и председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, които увериха, че служители на бившата Държавна сигурност няма да влизат в новото управление.

Премиерът Кирил Петков успокои, че служители на бившата ДС няма да влязат в новото управление. Обясни, че според коалиционното споразумение всеки министър има право да предлага екипа си, но тези назначения се обсъждат и от коалиционните партньори, които трябва да кажат дали те отговарят на общите изисквания.

"Искам да благодаря на нашите колеги от ИТН и министъра на външните работи, че са взети бързи мерки и тези хора с досиета, които бяха обявени в медиите, няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако вече са назначени", заяви премиерът Кирил Петков.

И в парламента председателят на ПГ на "Има такъв народ" увери:

"Няма да има нито един съветник на ДС в екипа на Министерството на външните работи. Няма да има нито един от тези, които се спрягат, като съветник или като каквото и да е в екипа на министъра, който отговаря за външните работи", допълни Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

Спорните въпроси се обсъждат от коалиционния съвет, обясниха от "Продължаваме промяната".

"Ако темата е интересна за българските граждани, темата ще бъде обсъдена и на коалиционен съвет", добави Атанас Михнев от ПГ на "Продължаваме промяната".

Преди да стане ясно, че такива назначения няма да има от "Демократична България" заявиха, че необходимостта от лустрацията в системата за сигурност и външните отношения е ясна и последователна.

"Ние ще поставим тази тема пред нашите коалиционни партньори, за да я обсъдим, и се надявам да бъдем чути. Ние нямаме право на вето. Мнение ще изкажем", поясни Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

С декларация от парламентарната трибуна от ГЕРБ напомниха, че по време на тяхното управление и на президента Росен Плевнелиев сътрудници на ДС не са назначавани нито като посланици, нито в политическото ръководство на външно министерство.

"Днес България се управлява от нова власт. Власт, част от която никога не се е извинила за тоталитарното си минало - БСП. Резултатът е явен - Държавна сигурност се върна на бял кон, не къде да е, а в политическия кабинет в МВнР. Кой направи тези назначения? Кой управлява процесите по завръщането на ДС в ключови позиции във властта? Да не се окаже, че сме били прави за друго, че реалната власт всъщност се намира в президентството, а лицата на промяната са фасада", коментира Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От БСП не коментираха темата пред медиите, но отговориха на декларацията на ГЕРБ.

"Що се отнася до достойни офицери, служили в разузнаването, нека не правим тяхна класация в момента - какви са те и имат ли място те в българската политика", уточни Борислав Гуцанов от ПГ на "БСП за България".

ДПС напомниха, че отдавна са изразили позицията си за участието на ДС във властта.

"По-скоро ме учудва или всъщност вече нищо не ме учудва от това мнозинство", заяви Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

"Възраждане" призоваха да се прави разлика между доносници и хората, които са били част от разузнаването.

"Ние не смятаме, че хората, които са били част от разузнаването на България и са рискували живота си в името на това България да бъде просперираща държава, трябва да се приравняват с тези, които са били доносници", каза още Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

След уверенията на премиера Кирил Петков и Тошко Йорданов от ИТН страстите се поуспокоиха.

По темата работиха Вера Александрова и Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И третият мобилен оператор вдига цените на месечните си абонаментни такси
И третият мобилен оператор вдига цените на месечните си абонаментни такси
Премиерът на Унгария срещу ЕС - няма да променя закона за мигрантите
Премиерът на Унгария срещу ЕС - няма да променя закона за мигрантите