НОВИНИ

Светът приема противоречиво новината за смяната в името на "Фейсбук"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:37, 29.10.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Технологична компания "Фейсбук" променя името си на "Мета". Това съобщи нейният основател Марк Зукърбърг. Имената на едноименната социална мрежа и платформите Инстаграм и Уотсап обаче се запазват.

"За да покажем кои сме и какво се надяваме да изградим, с гордост съобщавам, че нашата компания вече се нарича "Мета". Мисията ни остава същата - да свързваме хората. Нашите приложения и техните брандове също не се променят"

Така Марк Зукърбърг съобщи новото име на "Фейсбук" и обяви началото на нова глава в развитието на компанията. Името идва от гръцката дума "мета", която означава "отвъд", а логото е знакът за безкрайност. Новото име е част от амбициите на компанията да създаде "метавселена". По думите на основателя ѝ чрез новата виртуална реалност хората ще оставят екраните.

"Вероятно това е нещо средно между "Стар трек" и 3D свят, в който можеш да живееш и да действаш, все едно си на среща или седиш до някого, а той или тя изглеждат реални", заяви Алън Адамсън, съосновател на компания за маркетинг и бранд мениджмънт.

Скептиците обвиниха Зукърбърг, че се опитва да отклони вниманието от т.нар. "Фейсбук пейпърс" - изтекли в медиите документи за бизнес практиките на компанията. Това предизвика сериозна криза за нея и насочи вниманието на законодателни и регулаторни органи, не само в САЩ.

"Времето е всичко, когато става дума за нов бранд. А моментът е труден, изглежда малко като "Магьосникът от Оз", ако си спомняте този филм, като задкулисни игри", заяви Алън Адамсън.

Според Марк Зукърбърг с течение на времето хората ще спрат да използват Фейсбук, защото ще има други продукти.

"Мета" планира да се листне на борсата на 1 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Властите в Европа да не затварят училища като мярка срещу COVID-19
СЗО: Властите в Европа да не затварят училища като мярка срещу COVID-19
Мъри Стоилов хвали следващия съперник на Левски за Купата
Мъри Стоилов хвали следващия съперник на Левски за Купата