НОВИНИ

Светът в помощ на Турция и Сирия: Международната общност мобилизира хора и техника (СНИМКИ)

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:17, 06.02.2023
Чете се за: 04:02 мин.
Балкани
Слушай новината

Анкара официално поиска международна помощ след унищожителното земетресение, обърна се и към НАТО. Евросъюзът задейства механизма за гражданска защита, мобилизирани са екипи от 10 държави. Турция се нуждае спешно от медицински екипи и оборудване за спешна помощ, звена за търсене и спасяване, както и напълно оборудвани полеви болници. Освен от Евросъюза и НАТО, страната е получила 45 предложения за помощ, съобщи президентът Ердоган.

"Тази нощ бяхме ударени от най-голямото бедствие от миналия век след земетресението през 1939-та година в Ерзинджан. Наш приоритет са операциите по издирване и спасяване на оцелели. В аварийните работи участват 9 хиляди души. Техният брой непрекъснато нараства с пристигането на екипи от служби извън зоната на бедствие".

България е първата европейска държава, която изпрати хуманитарна помощ и спасителни екипи за Турция

За пострадалите райони тръгват 139 спасители от Франция, 85 от Испания, която мобилизира и дронове.

Полша се включва с 76 пожарникари и осем обучени кучета.

Италия мобилизира 40 огнеборци. Готовност за оказване на подкрепа изрази и Швеция, на фона на разногласията около турското вето за членството на скандинавската държава в НАТО.

Гърция обяви, че предоставя всичките си сили в помощ на своя съсед, с когото често има обтегнати отношения. На първо време Атина изпраща екип от 21 огнеборци.

След трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер: Над 2300 жертви и огромни разрушения в Турция и Сирия

"Ще предоставим всичките си налични сили на разположение на Турция в зависимост от техните искания. Очевидно говорим за катастрофално земетресение, чиито мащаби ще станат напълно ясни с течение на времето", каза Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция.

Великобритания обяви, че изпраща спешна помощ от 76 спасители, оборудване и кучета. Швейцария ще помогне с 80 спасители.

Снимки: БГНЕС

Готовност да изпрати голям авариен екип изрази и воюваща Украйна.

Медицинска помощ и два самолета Ил-76 със спасители за Турция предложи Москва.

Кремъл е изразил готовност да окаже съдействие и на Сирия за справяне с бедствието. Поне 300 руски военни участват в разчистването на отломките в пострадалите сирийски райони. Помощ на Сирия и Турция предложи и Израел.

Готовност за спешна хуманитарна помощ и конкретни действия изразиха Китай, Япония, Индия, Иран и Азербайджан, който изпраща 370 спасители.

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание от Общото събрание на ООН.

"Изразявам своите съболезнования на семействата на жертвите. ООН се мобилизира в подкрепа на спешните действия. Нека работим заедно и солидарно в помощ на засегнатите от бедствието, много от които вече имаха остра нужда от хуманитарна помощ", каза Антониу Гутериш - генерален секретар на ООН.

Необходимостта от спешни мерки е продиктувана и от мразовитото зимно време, което утежнява допълнително положение на хората в засегнатите райони и възпрепятства откриването на оцелели.

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ТУРЦИЯ И СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов определи стартовия състав на Левски за контролата със Септември
Стоилов определи стартовия състав на Левски за контролата със Септември
Антъни Джошуа се завръща на ринга на 1 април
Антъни Джошуа се завръща на ринга на 1 април