НОВИНИ

Светлана Каменова се класира за четвъртфиналите на боксовия турнир в Париж

Отличен олимпийски дебют за настоящата европейска шампионка от Белград 2024

Светлана Каменова
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
17:03, 02.08.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Българката Светлана Каменова се класира за четвъртфиналите в категория до 57 килограма на турнира по бокс на Игрите в Париж.

Настоящата европейска шампионка от Белград 2024 и бронзова медалистка от последното световно първенство в Ню Делхи 2023 Каменова направи отличен олимпийски дебют с успех над ирландката Микаела Уолш с 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа.

Осмата поставена българка доминираше и в трите рунда срещу вицешампионката от Европейските игри в Краков 2019 и двукратна бронзова медaлистка от първенства на Стария континент Уолш и заслужено стигна до победата с пълно единодушие на реферите.

На четвъртфиналите на 4 август от 12:00 часа Каменова ще се изправи срещу действащата шампионка от Азиатските игри и номер 1 в схемата в Париж - Лин Ю-тин от Тайван, двукратна световна шампионка от Истанбул 2022 от Ню Делхи 2018, където на финала побеждава друга българка Стойка Петрова. Петрова в последствие стана олимпийска шампионка в Токио 2020.

Ю-тин е трансджендър и е една от двете атлетки заедно с друга боксьорка при 66-килограмовите Имане Хелиф, които са допуснати до участие в олимпийски състезания при жените, въпреки че са родени като мъже. Азиатката стартира днес с категорична победа над Ситора Турдибекова (Узбекистан).

Каменова срещна Ю-тин на четвъртфиналите на последното Световно първенство в Ню Делхи през март миналата година, когато тайванката спечели, с което си осигури бронзовия медал. В последствие тя беше дисквалифицирана, а отличието беше присъдено на българката, тъй като Международната федерация по бокс обявиха, че азиатката не е преминала теста за пол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна с нож приятелката си и двама мъже във Вършец
Мъж нападна с нож приятелката си и двама мъже във Вършец
Пеевски: Група провалени политици пазят Сарафов, за да потулва скандалите и гейтовете им
Пеевски: Група провалени политици пазят Сарафов, за да потулва скандалите и гейтовете им