НОВИНИ

Световен ден на първата помощ: Да си доброволец е вдъхновение

световен ден първата помощ доброволец вдъхновение
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:46, 12.09.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Днес в Южния парк столичната организация на БЧК отбеляза Световния ден на първата помощ, който тази година преминава под мотото "Първа помощ в училище".

Да си доброволец е вдъхновение, заяви Кристина, която е доброволец от Българския младежки Червен кръст (БМЧК).

"Оказването на първа долекарска помощ е животоспасяващо в много ситуации. Това е една от задачите на БЧК – да обучава своите доброволци и членове да бъдат полезни на хората, когато са в нужда и заедно с това да популяризират необходимостта от знания за оказване на първа долекарска помощ на хора, които са изпаднали в беда”, каза Спаска Тасева, която е зам.-директор на Столичната организация на БЧК. Тя обясни, че по тази причина те също традиционно и за пореден път са събрали младежите и другите доброволци от столична червенокръска организация, за да може да отбележат подобаващо деня.

"Целта ни е да покажем на хората, още веднъж да обърнем тяхното внимание за необходимостта, потребността и значимостта на оказването на първа долекарска помощ в критични ситуации. Заедно с това да направим един празник и за нашите доброволци в знак на признателност и уважение към това, което правят", посочи тя.

"Да си доброволец е вдъхновение. Просто забелязваш младите хора колко са вдъхновени и вдъхновявайки ги, тъй като ние се обучаваме едни други, чувстваш се и полезен, и наистина това е нещото, което ми дава сили всеки ден да се занимавам с тази организация напълно доброволно и да ми е приятно", сподели Кристина, която е на 19 години и вече над 3 години е доброволец на БМЧК.

По време на събитието всички участници и гости се хванаха за ръце и образуваха традиционната в цял свят "Човешка верига" в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, от 2000 г. Световният ден на първата помощ се отбелязва във втората събота на септември. Заедно с това, за трета поредна година, БЧК обяви септември за месец на първата помощ и пътната безопасност, в рамките на който ще бъде отбелязан и Европейският ден без загинали на пътя – 16.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Органите на реда в Пловдив запознават децата с професията на полицая
Органите на реда в Пловдив запознават децата с професията на полицая
35,72% избирателна активност на изборите в БСП към 11 часа
35,72% избирателна активност на изборите в БСП към 11 часа