НОВИНИ

Световни лидери ще участват в онлайн донорска конференция за Ливан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:15, 09.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Тежка нощ на размирици в Бейрут. След сблъсъци между демонстранти и полиция са ранени най-малко 700 души. Хиляди се събраха в центъра на ливанската столица, за да изразят гнева си срещу правителството, след взрива на пристанището. Световни лидери се събират на онлайн донорска конференция за Ливан.

Десетки хиляди изпълниха площада на Мъчениците и централните части на Бейрут. Към недоволството от тежката икономическа криза и от неубедителното справяне с пандемията, се прибави и гневът от взрива на над 2 700 тона амониева селитра, които буквално сринаха ливанската столица.

Към полицията летяха камъни и бутилки, тя отвръщаше с палки и сълзотворен газ. За кратко бяха окупирани сградите на две министерства. В ранните часове на деня, органите на реда и армията успяха да неутрализират демонстрантите.

Премиерът Хасан Диаб обеща предсрочни парламентарни избори, но това не успокои улицата.

"Няма да се махнем от улицата докато не бъдат изпълнени исканията ни, докато не се проведат избори и цялото правителство не падне!"

"На ръба сме, изпепелени сме, домовете ни са разрушени, нямаме работа, а онези, които все още са тук, обмислят как да се махнат".

По инициатива на Франция и ООН днес следобед ще се проведе виртуална донорска конференция за Ливан. Участие вече са заявили представители на ЕС, Китай, Русия, Египет. От няколко поста в Туитър на президента Доналд Тръмп става ясно, че ще се включи и той. Десетки държави вече мобилизираха техническа и финансова помощ за Ливан. Според официалните данни експлозията е нанесла щети за около 15 милиарда долара.

Жертвите на взрива са най-малко 158, 6 000 са ранени, а повече от 300 хиляди са загубили домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия запазва карантината за идващи от България до 7 септември
Италия запазва карантината за идващи от България до 7 септември
Пирло започна чистка в Юве
Пирло започна чистка в Юве