НОВИНИ

Държавната опера в Стара Загора с премиера на операта "Атила"

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:14, 08.08.2020
Чете се за: 01:22 мин.
Култура

Тази вечер Държавната опера в Стара Загора ще покаже своята дългоочаквана премиера на операта "Атила". Спектакълът е копродукция с операта в Каляри и трябваше да бъде четвъртото оперно заглавие, представено на стадион "Берое".

Пандемията осуети тези планове и тази вечер новата постановка ще има своето първо представление на античния форум Августа Траяна.

Августа Траяна дава естествен контекст на сюжетното действие в операта Атила. Още повече, че според някои сведения вождът на хуните е водил една от важните си битки със своя съперник римския военоначалник Флавий Аеций недалеч от мястото на спектакъла тази вечер. Това съперничество между Атила и Аеций е част от интригата в операта, и именно то вдъхновява Ведри да напише един от най-обичаните оперни дуети за бас и баритон.

Артистите на Старозагорската опера се готвят да представят на публиката историята на един от най-значимите кофликти на древния свят - този между Римската империя и хуните, предвождани от Атила. Тази опера на Верди се смята за изключително жестоко написана за певците. Юлиян Константинов приема да изпълни централната партия, след като не се е докосвал до нея цели 13 години.

"Почти не съм срещал ранна опера на Верди, която да не е написана високо и така. Атила пък е написана за този определен тип баси, които са баси със, то така е написано, баси с ниско ла бемол, което означава баси, които пеят поти там, където пеят баритоните, което допълнително ги усложнява", каза Юлиан Константинов.

Режисьорът Огнян Драганов не иска да прочете образа на Атила и конфликтите в тази опера едностранчиво и шаблонно.

"Нашата идея тук е да представим Атила като един дракон, драконът, който е връзката между света на красивото и света на грозното. Човек, който казва, ще използвам една фраза от операта: „Там, където държавата е слаба, там където има корупция, там където има слаби ръководители, там моят меч поразява, там моят меч обновява", каза дикерторът на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов.

Не по-малко важен е и единственият женски образ - този на амазонката Одабела. За да се справи със заложените в партитурата препятствия, от певицата се изисква певчески хъс, характер и едновременно с това елегантна вокална линия.

На всички тези условия трябва да отговори сопраното Таня Иванова, която ще изпълни партията на Одабела пред публиката в Стара Загора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 души с COVID-19 в дома за настаняване на чужденци в Бусманци
9 души с COVID-19 в дома за настаняване на чужденци в Бусманци
Джаз фестивалът в Банско е с намалени места и платен вход
Джаз фестивалът в Банско е с намалени места и платен вход