НОВИНИ

Световните квалификации продължават с 13 нови срещи в Европа

световните квалификации продължават срещи европа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 07.09.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Старият континент отново се превръща в арена на битките за Световното първенство в Катар, защото довечера предстоят да се изиграят 13 нови срещи от квалификационната кампания.

Водачът в група "А" Сърбия гостува на Ирландия, която се представя изключително слабо и след изиграни 4 мача има само една спечелена точка. Ако искат да запазят дори и минимални шансове за едно от двете челни позиции в групата, ирландците трябва задължително да победят западните ни съседи.

Това изглежда трудно постижимо с оглед на формата на двата отбора и желанието на Сърбия да трупа точков актив пред прекия си конкурент и временен подгласник Португалия. Иберийците от своя страна гостуват на последния в групата Азербайджан и всичко друго освен победа за тях ще бъде неочаквана изненада.

Световният шампион Франция приема Финландия в битка за първите две позиции на група "D". След равенството 1:1 като гост на Украйна "петлите" имат шанс при домакински успех да дръпнат със 7 точки пред най-близкия си преследвач, който обаче е и с два мача по-малко. Босна и Херцеговина ще търси първа победа под ръководството на Ивайло Петев при домакинството си на последния в групата Казахстан.

Дания продължава безгрешното си представяне в група "F", след като постигна пет победи от пет мача. "Червения динамит" ще може почти сигурно да си подпечата визата за Мондиала в Катар при тазвечерното си домакинство на Израел на "Паркен". Австрия и Шотландия се изправят помежду си в директен двубой за второто място в групата, Фарьорските острови и Молдова се впускат в битка за измъкване от дъното на класирането.

Водачът в група "G" Турция гостува на втория Нидерландия в среща от голямо значение за крайното класиране. Двубоят на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам започва в 21.40 часа и ще бъде излъчена пряко в ефира на БНТ 3.

Норвегия ще използва възможността да прибави лесни три точки от домакинството си на Гибралтар и дори може да излезе начело в подреждането, ако двубоят в Амстердам завърши наравно. Черна гора приема Латвия и при успех в Подгорица също може да се включи в битката за едно от първите две места.

В последната група "Н" лидерът Русия е домакин на Малта, а преследвачите Хърватия и Словения излизат един срещу друг в Сплит. "Ватрените" отстъпват на "Сборная" само по голова разлика и се нуждаят от задължителна победа, за да продължат борбата за първото място. Словакия пък няма право на грешка срещу Кипър у дома, ако иска да съхрани надеждите си за втората позиция.

Квалификациите за Катар 2022 в зона Европа днес от 21:45 часа:

Група "А":

Азербайджан – Португалия (от 19:00 часа)

Ирландия - Сърбия

Група "D":

Босна и Херцеговина – Казахстан

Франция - Финландия

Група "F":

Фарьорски о-ви – Молдова

Дания – Израел

Австрия - Шотландия

Група "G":

Черна гора – Латвия

Норвегия – Гибралтар

Нидерландия - Турция

Група "Н":

Русия – Малта

Словакия – Кипър

Хърватия – Словения.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ няма да вземе страна в спора между Дончева и ИТН
ГЕРБ няма да вземе страна в спора между Дончева и ИТН
Код жълто за силен вятър в шест области от страната
Код жълто за силен вятър в шест области от страната