НОВИНИ

Световните лидери почетоха покойната британска кралица

световните лидери почетоха покойната британска кралица
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:08, 08.09.2022
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

След новината за кончината на Елизабет Втора световните лидери изразиха почитта си към живота и управлението на покойната британска кралица.

Президентът на САЩ Джо Байдън отдаде почит на покойната британска кралица Елизабет като я нарече "държавната дама с несравнимо достойнство" и заяви, че очаква с нетърпение да работи със сина ѝ крал Чарлз, като отбеляза тяхното "близко приятелство".

"Кралица Елизабет Втора беше държавник с несравнимо достойнство и постоянство, който задълбочи основополагащия съюз между Обединеното кралство и Съединените щати", заяви Байдън в изявление.

"Тя помогна да направим отношенията ни специални", каза той.

Лиз Тръс: Кралица Елизабет Втора беше скалата, върху която беше построена съвременна Великобритания

Най-високопоставеният служител на Брюксел - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, също почете покойната кралица Елизабет Втора, която беше свидетел и на присъединяването и на раздялата на Великобритания с Европейския съюз.

"Тя стана свидетел на война и помирение в Европа и извън нея, както и на дълбоки трансформации на нашата планета и общества", заяви председателят на Европейската комисия. "Тя беше маяк на приемствеността по време на тези промени, като не преставаше да проявява спокойствие и всеотдайност, които даваха сили на мнозина. Нека почива в мир".

"Нейният ангажимент за германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война ще остане незабравен", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че държавното посещение на кралицата през 1965 г. в следвоенна Германия е било "безценно важен сигнал за помирение след две опустошителни световни войни".

Президентът на Франция Еманюел Макрон нарече кралица Елизабет Втора "приятелка на Франция..., която е оставила завинаги следа в своята страна и своя век", след съобщението за нейната смърт.

"Нейно Величество кралица Елизабет Втора олицетворяваше приемствеността и единството на британската нация в продължение на повече от 70 години", написа той в Туитър.

"Ще я запомня като приятелка на Франция, добросърдечна кралица, която остави завинаги следа в своята страна и в своето време".

Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че кралицата "е била символ на неизменното приятелство между нашите двете страни и на ценностите, на които то се основава".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отдаде почит на "трайната дипломация" на кралица Елизабет и "огромното наследство", която тя е оставила, допринасяйки за мира.

"Историческото и забележително управление на кралица Елизабет остави огромно наследство на мир и просперитет за Великобритания", написа Тръмп в своята социална мрежа Truth, след като монархът почина на 96-годишна възраст.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров и Красимир Дунев с нетърпение очакват Световната купа по паркур
Мартин Димитров и Красимир Дунев с нетърпение очакват Световната купа по паркур
Илияна Раева: Задачата ни е да се справим с емоционалното състояние на момичетата
Илияна Раева: Задачата ни е да се справим с емоционалното състояние на момичетата