НОВИНИ

Свиленски към Мария Габриел: Приоритетите на БСП не ги виждаме в голяма част от вашите

свиленски мария габриел приоритетите бсп виждаме голяма част вашите
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 11.05.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

"България има нужда от работещо правителство, осъзнаваме голямата си отговорност, ключовата дума е диалог. Ще работим за екип и стратегия за България за трите А - амбиция, авторитет и ангажимент. Амбиция, че сме способни да съставим правителство, авторитет на България в Европа, текат интензивни процеси, ангажиментът към хората", заяви Мария Габриел на среща с представители от парламентарната група на "БСП за България".

Тя призова към диалог, изпълнен със съдържание.

Мария Габриел представи 10 основни приоритета, сред които стабилно правителство, стабилни публични финанси, борба с инфлацията, с високите цени, дълбока правосъдна реформа, Шенген, трайна евроатлантическа ориентация, сближаване на регионите и тяхната специализация, здравеопазване за хората.

"Изключително важни за нас са младите хора", каза още Мария Габриел и увери БСП, че няма да има орязване на социалните плащания.

Георги Свиленски изказа огорчение, че от БСП не приемат подхода, по който е била определена номинацията за премиер.

"На тази среща много по-полезно, важно и ефективно щеше да бъде да присъстват и г-н Борисов, и г-жа Нинова. Отсъствието и на двамата поставя определени въпроси в посоката как се вижда съставянето на правителство. Не е ясно какво правителство търсите - на ГЕРБ, от експерти, от специалисти, правителство с "Продължаваме промяната". В крайна сметка нашите приоритети не ги виждаме в голяма част от тези приоритети. Какво правителство очаквате да оглавите, какво мнозинство очаквате да ви подкрепи. С разговор с всички за всичко няма да стане", каза Свиленски.

Той подчерта, че "картите трябва да се открият на масата".

"Такива разговори трябва да се водят от лидерите на партиите. Борисов ще посочи премиер и ще се скрие - това го виждаме и днес. Ще се разберем по експертизата. Важни са отговорите - какво правителство, с каква подкрепа, за какъв срок. БСП няма да участва в управлението само, за да участва в управлението", отбеляза Георги Свиленски.

"Искаме проевропейско правителство, с експерти", каза още Мария Габриел.

След края на срещата от БСП отказаха да говорят пред журналисти.

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел започна разговори с представители на партиите в Народното събрание в търсене на подкрепа за съставяне на кабинет. Вчера стана ясно, че преговори ще се водят с всички парламентарни сили без "Възраждане".

Срещата с ПП-ДБ не се състоя поради пътуване на двама от лидерите - Кирил Петков и Асен Василев.

От ДПС заявиха, че част от приоритетите на Габриел са и приоритети на Движението.

По-рано тази сутрин номинираната за премиер Мария Габриел представи приоритетите си. По думите ѝ ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

Мария Габриел: Първото, което ще внесем, е искане за освобождаване на Иван Гешев

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", каза тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3,1 по Рихтер край Стара Загора
3,1 по Рихтер край Стара Загора
Двама загинали при стрелба в автомобилен завод в Германия
Двама загинали при стрелба в автомобилен завод в Германия