НОВИНИ

СЗО е установила 348 случая на хепатит с неизвестен произход

сзо установила 348 случая хепатит неизвестен произход
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:39, 11.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е установила 348 вероятни случая на хепатит с неизвестен произход и подкрепя хипотезата за аденовирус, търсейки обяснение за мистериозното заболяване, което засяга предимно деца, предаде Франс прес.

По данни на СЗО тези случаи на хепатит с неизяснен произход са установени в 20 страни. Общо 70 други предполагаеми случая в 13 държави очакват потвърждение чрез тестове.

Само в шест страни са отчетени повече от пет случая. Великобритания обаче съобщава за 160 болни.

"Постигнат е значителен напредък по отношение на по-нататъшното проучване и усъвършенстване на работните хипотези", заяви на пресконференция Филипа Истърбрук от СЗО.

Великобритания е координирала набор от изследвания, отнасящи се до гените на засегнатите деца, имунния им отговор, вируси и други епидемиологични проучвания, допълва Истърбрук.

Първоначално Великобритания уведоми СЗО на 5 април за десет случая на тежък хепатит в Шотландия при деца под 10-годишна възраст.

В САЩ здравните власти съобщиха в петък, че разследват 109 подобни случая, включително пет с летален изход. В Индонезия починаха три деца.

"Към настоящия момент основните хипотези остават тези, свързани с аденовирус, като също така се взема под внимание ролята на Ковид, или като съпътстваща, или като предшестваща инфекция", казва още Филипа Истърбрук.

По думите й тестовете, направени миналата седмица, са потвърдили, че около 70 процента от случаите са положителни за аденовирус, като най-разпространен е подтип 41, който обикновено се свързва с гастроентерит.

Аденовирусите обикновено се разпространяват чрез личен контакт, дихателни капки и повърхности. Известно е, че те причиняват респираторни симптоми, конюнктивит или храносмилателни разстройства.

Тестовете освен това са показали, че около 18 процента от пациентите са били с положителни проби за Ковид-19.

"Следващата седмица ще се съсредоточим върху серологичните тестове за излагане и инфекции, предшестващи Ковид", добавя Истърбрук.

След откриването на първите 169 случая СЗО съобщи, че при нито един от пациентите не са открити вирусите на хепатит A, B, C, D и E.

Повечето пациенти са имали стомашно-чревни симптоми, включително коремна болка, диария и повръщане или жълтеница. Някои случаи са причинили чернодробна недостатъчност и са наложили трансплантация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК предлага закон за борба със сексуалното насилие над деца в интернет
ЕК предлага закон за борба със сексуалното насилие над деца в интернет
Димитър Кузманов отпадна от турнира в Хърватия
Димитър Кузманов отпадна от турнира в Хърватия