НОВИНИ

Тадей Погачар триумфира в "кралския" етап на Тур дьо Франс

Погачар поведе с над пет минути в генералното класиране.

тадей погачар триумфира кралския етап тур дьо франс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:19, 19.07.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Словенецът Тадей Погачар е на само още два състезателни дни от това да спечели за трети път в кариерата си Обиколката на Франция.

Лидерът на отбора на Обединените арабски емирства триумфира в "кралския" 19-и етап - 144,6 километра от Ембрун до Изола 2000 и увеличи на над пет минути преднината си на върха в генералното класиране.

Погачар реши етапа с индивидуална атака в последните осем километра. На изкачването от пъра категория Изола 2000 той атакува конкурентите си Йонас Вингегор (Дания/Висма-Лийз а байк) и Ремко Евенепул (Белгия/Соудал Куик-Степ), които нямаха никакъв отговор за това негово действие. Скоро след това Погачар застигна и всички останали колоездачи, които бяха в откъсване, като последен бе задминат съотборникът на Вингегор Матео Йоргенсон. Американецът се надяваше да стигне до етапната победа, но километър и половина преди финала бе разминат от 25-годишния Погачар, който регистрира 81-вата си победа в кариерата и четвърта от началото на състезанието.

Времето, с което словенецът финишира днешния етап, бе 4 часа, 4 минути и 3 секунди. Йоргенсон завърши втори на 21 секунди, а трети на 40 секунди остана британецът Саймън Йейтс от Джайко-Алула. След това на 1:11 минути дойде еквадорецът Ричард Карапас (ЕФ Едюкейшън), а Евенепул и Вингегор финишираха заедно пети и шести на 1:42 минути от победителя.

Така в генералното класиране преди заключителните два етапа Погачар има преднина от 5:03 минути пред шампиона за последните две години Вингегор и 7:01 минути пред третия Евенепул. Всички останали участници в Обиколката на Франция са на поне 15 минути от носителя на "жълтото трико".

Единственият "удар", който понесе Погачар в днешния ден, бе това, че бе свален от първото място в класирането при катерачите от Карапас. Еквадорецът успя да преодолее първи двете височини от висша категория - Кол дьо Вар и Чиме де ла Бонет, което го изведе на първата позиция в класирането за "бялата фланелка на червени точки" с общо 101 точки. Погачар е втори с 87 точки, а трети с 59 точки е Вингегор.

При спринтьорите първи продължава да бъде колоездачът на Интермарше Биниам Гирмай от Еритрея с 387 точки.

В събота в предпоследния 20-и етап ще бъдат преодолени 132,8 километра от Ница до Кол дьо ла Кюлол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родилка почина в болницата в Кърджали, бебето ѝ е в тежко състояние
Родилка почина в болницата в Кърджали, бебето ѝ е в тежко състояние
Отменено е бедственото положение в общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград
Отменено е бедственото положение в общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград