НОВИНИ

Тагарев: Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
09:55, 30.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той не можа да каже кога първите пратки ще бъдат на украинска територия, но посочи, че Киев ще получи най-необходимото към този момент.

Вижте и още във видеото.

България ще подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната, обясни Тагарев. Той посочи още, че се е запознал и е солидарен със съдържанието на проекта на декларация, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Каза, че е адекватно комисията НАТО - Украйна да бъде издигната в Съвет НАТО - Украйна.

"В процес на изпълнение е. Това си е цяла операция. Месеци. Надявам се, че малко месеци. Помощта, която се оказва на Украйна, е не само към моментните ѝ потребности, а че в дългосрочен план ще постигне много високо ниво на оперативна съвместимост с НАТО. Официалната формулировка е когато условията позволят, но основното е да не се води война на украинската територия", заяви Тодор Тагарев, министър на отбраната.

БНТ: Има предложения за даване на гаранции на сигурност?

"Не е дискутиран този въпрос към момента. Тези разговори се водят на двустранна основа, ние до момента не сме били част от тези разговори и нямаме намерение да водим такива разговори", отговори Тагарев.

Тагарев не смята, че България трябва да участва в обсъждания за даване на гаранции за сигурност на Киев ат страни - членки на Алианса, без да ангажират НАТО, каквито идеи има сред съюзниците от Източния фланг.

Посланикът на Украйна благодари за военната помощ от България

Христо Гаджев, който ръководи Комисията по отбрана, също обясни, че към момента въпросът за участие на България в коалиция на желаещите за гаранции за сигурност за Киев не стои на дневен ред. Обясни мотивите зад проекта на декларация на парламента и посочи, че Украйна трябва да бъде приета в Алианса възможно най-скоро след края на войната.

"Вчера четири парламентарни групи призовахме в декларация - Украйна да се присъедини към НАТО. Въпросът е да има реални действия и това да е и българската позиция на Срещата на върха във Вилнюс", каза Христо Гаджев, председателстващ Комисията по отбрана.

БНТ: Има идеи и обсъждания да се дадат гаранции за сигурност от страни-членки, България трябва ли да участва?

"България трябва да е част от общото решение от Срещата на върха на НАТО. Въпросът е дали да участваме гаранции за сигурност. Гаранциите трябва да бъдат дадени с активна декларация за бъдещо членство", отговори Гаджев.

Вижте прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на Украйна благодари за военната помощ от България
Посланикът на Украйна благодари за военната помощ от България
Пожар унищожи магазин в Пловдив тази нощ (СНИМКИ)
Пожар унищожи магазин в Пловдив тази нощ (СНИМКИ)