НОВИНИ

Семейният кодекс в частта "осиновяване" не е променян от 1967 г.

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 30.06.2023
Чете се за: 01:45 мин.
Общество
Слушай новината

Ще се осъществят ли предложените промени в Семейния кодекс, които предвиждат по-лесни процедури за осиновителите, осиновените и техните деца да разбират "тайната" на осиновяването? А редно ли е да се случат от юридическа, морална и психологическа гледна точка?

В "Денят започва" казусът коментираха психотерапевтът и председател на българската асоциация "Осиновени и осиновители" Величка Дошева и адвокат Жанета Бюйлекова.

Дошева заяви, че промяната в Семейния кодекс е изключително трудна и в частта "осиновяване" кодексът не е променян от 1967 година.

През 2016 г. асоциацията "Осиновени и осиновители" са дали предложения за промяна, като част от предложенията са информацията да се дава на етапи. Първият етап е да се дава информация за здравословното състояние, генетични предразположения, когато има братя и сестри - предотвратяване на кръвосмешения. При втория цикъл предложението е да има медиаторски групи, които да работят с двете страни - и с биологичната майка, и с осиновения, и когато те са готови, тогава да се установи среща. Предложенията, внесени в НС сега се припокриват.

Адвокат Бюлейкова заяви, че биологичните роднини се страхуват от това да не бъде разкрита тайната, ако осиновеното лице не знае за това.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дюкенс Назон бе титуляр при загубата на Хаити от Мексико
Дюкенс Назон бе титуляр при загубата на Хаити от Мексико
Заседание на Народното събрание
Заседание на Народното събрание