НОВИНИ

Правосъдният министър внесе жалба във ВАС срещу назначението на Сарафов

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
06:06, 30.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на правосъдието Атанас Славов обжалва пред Върховния административен съд назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Решението на Прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно, заявява министърът в жалбата.

По отношение на нищожността на решението Славов изтъква, че то е извън компетентността на Прокурорската колегия, тъй като изборът следва да се направи от пленума на Висшия съдебен съвет. Всеки акт, издаден при липса на компетентност е нищожен, напомня министърът.

Той привежда ред правни аргументи, включително от решение на Конституционния съд, че председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е решила Прокурорската колегия.

Алтернативно министър Славов поддържа, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно, тъй като е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, в противоречие с материалноправните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Министърът настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС.

Славов обосновава интереса си да обжалва решението на Прокурорската колегия с това, че министърът на правосъдието има особена роля на връзка между изпълнителната и съдебната власт, в това си качество председателства пленума на ВСС и може да прави предложения за главен прокурор. Затова атакуваният избор на Прокурорската колегия пряко засяга правата и законните му интереси.

Министър Славов вече призова процедурата за избор на нов главен прокурор да бъде спряна.

Правосъдният министър ще предложи на ВСС да спре процедурата за избор на нов главен прокурор

Сарафов беше избран да изпълнява длъжността, след като Иван Гешев беше отстранен от прокурорската колегия във ВСС. Министърът на правосъдието още тогава заяви, че колегията е надвишила функциите си и изборът трябва да бъде направен от Пленума на ВСС. За това се обявиха и от Съюза на съдиите.

Правосъдният министър внесе и предложение във ВСС да се обсъди избора на изпълняващ функциите на главен прокурор. На заседанието си миналия четвъртък обаче Висшият съдебен съвет отказа да вземе решение по избора на Борислав Сарафов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици арестувани при размириците във Франция
Стотици арестувани при размириците във Франция
Слънчево и по-топло време днес
Слънчево и по-топло време днес