НОВИНИ

Децата във Варна тренират гребане сред мухъл и с разпадащи се лодки

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 29.06.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Мухълът е покрил всички повърхности в база "Сия Нейкова" във Варна, в която тренират варненските гребци. Течовете унищожават лодките, които са дървени, и на последното състезание, на което клубът участва, една от тях буквално се разпада на старта, разказаха треньорите. Сградата е общинска, а клубът може да прави само малки ремонти. От Община Варна заявиха, че в момента търсят изпълнител за по-сериозни ремонтни дейности.

Въпреки мухъла и старите лодки, в момента тук тренират 40 деца - два пъти повече от преди две години. Желаещите да тренират обаче са много повече, казва Димитър Стоименов, заместник-председател на ГК "Черно море". Той разбира и родителите им, които ги спират заради лошите условия.

"Когато родителят дойде и види къде трябва да си остави детето, просто казва съжалявам, има по-хубави бази, други спортове, това, че той искал това, аз ще го запиша другаде, където е малко по-лъскаво", добави той.

Базата е общинска, предоставена е безвъзмездно на спортния клуб, който отговаря за дребните поправки и текущите ремонти. Общината е ремонтирала част от сградата, но това не е достатъчно. Водата, която капе върху махагоновите лодки, ги унищожава. Така на състезание в Пловдив се стига до изключително конфузна ситуация - на старта лодка се чупи през средата.

"По време на самата гонка ѝ се счупват отвътре ребрата и се счупва цялата лодка. Детето финишира, здраво е, живо е, финишира само на ръце, без да използва краката", коментира Йорданка Ненова, треньор в ГК "Черно море".

"Участваме на републикански състезания, не може като отидем на състезание в Пловдив, да ни се смеят хората и да казват, че музеят от Варна пристига", каза Мирослав Димитров, заместник-председател на ГК "Черно море".

Басейнът за тренировки е на около 50 години, повечето лодки са на същата възраст и създават проблеми и по време на тренировките.

"Новите технологии са навлезли много в тоя спорт, ние нямаме карбонови лодки, което е жалко", отбеляза Стоименов.

"Ако ни направят нормално финансиране, може би ще имаме вариант да си купуваме лодките", добави Димитров.

Клубът и общината преговарят за купуването на една или две лодки, има и идеи за летни лагери, които да привлекат състезатели.

"Децата имат желание. И аз също имам желание те да се занимават с този спорт. Варна е морски град и ние трябва да имаме водни спортове на ниво", каза Ненова.

В момента се провежда обществена поръчка за ремонт на покривната изолация, стените и таваните на гребна база "Сия Нейкова". Пълно обновяване обаче ще има само ако бъдат осигурени необходимите средства.

Репортер: Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 министри на парламентарен контрол
13 министри на парламентарен контрол
ЦСКА 1948 вкара три гола и победи в контрола съперника на ЦСКА в Лигата на конференциите
ЦСКА 1948 вкара три гола и победи в контрола съперника на ЦСКА в Лигата на конференциите