НОВИНИ

Липсва животоспасяващо лекарство - МЗ обеща извънредна доставка

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 29.06.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Регионални
Слушай новината

От два месеца е спряна доставката на лекарството "Калимин", което е животоспасяващо за хората с диагноза миастения гравис. Към днешна дата друг разрешен за употреба у нас аналог на медикамента няма. За проблема сигнализираха страдащи от автоимунното заболяване.

Анита Данева е с диагноза миастения гравис от 14 години. Заболяването засяга всички мускули в тялото, включително и тези, свързани с дишането и преглъщането. За да се чувства добре, Анита трябва да приема жизненоважния за нея медикамент 4 пъти на ден. Спирането му води до тежки последствия.

"Стрес, двойно виждане, при преглъщането, ако имаш проблем. В говора съответно, в тялото, не можеш да станеш от леглото. Лекарството помага тялото ти да започне да функционира по начин, по който ти е било преди това", споделя Данева.

Вносител на лекарството за България е фирма "Тева Фарма ЕАД". На 26 май компанията е уведомила Здравното министерство, че притежателят на разрешението за употреба – фирма от Нидерландия, временно и непредвидено преустановява продажбите на медикамента у нас, поради изчерпване на наличните количества и невъзможност за ново производство в кратки срокове.

"След като имат писмо от фирмата, която им заявява, че няма да достави животоспасяващия "Калимин", тогава следва въпросът те защо не търсят други варианти за внос и да осигурят хората", каза Ирена Нешовска, председател на Фондация "Миастения Гавис".

Днес от Министерството на здравеопазването заявиха, че ще осигурят извънредна доставка на "Калимин". А от фирмата вносител обещаха медикаментът да бъде в аптечната мрежа на 5 или 6 юли.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое Стара Загора триумфира с Купата на БФ Баскетбол при момичетата до 14 години
Берое Стара Загора триумфира с Купата на БФ Баскетбол при момичетата до 14 години
Заради липса на профилактика: 70% от болните с рак на белия дроб разбират твърде късно
Заради липса на профилактика: 70% от болните с рак на белия дроб разбират твърде късно