НОВИНИ

Къде е генерал Суровкин?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:50, 29.06.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Киев обяви, че постига бавни успехи при ожесточени сражения при Бахмут. От своя страна руската армия твърди, че е убила двама генерали и десетки офицери от украинските сили при скорошния удар срещу Краматорск.

Украинската армия: Напредваме бавно, но сигурно по фронтовите линии

Паралелно с това се заплита още повече мистерията с руския генерал Суровкин. Той не се е появявал публично от деня на метежа на "Вагнер". Американски представители твърдят, че той е бил благоразположен към бунта на наемниците и изчезването му се свързва с това. Днес Кремъл отказа да даде сведения за съдбата му.

Сергей Суровикин е подкрепял Пригожин, но западното разузнаване не знае дали той е помогнал при бунта, твърдят американски представители. Генерал Армагедон, наричан така заради неговата бруталност, призова в събота "Вагнер" да спре похода си и оттогава не се е появявал публично.

Москва: Суровикин не се намира в нито един следствен арест

Кремъл беше лаконичен в отговор на журналистически въпрос за съдбата на заместник -командващия руските войски в Украйна.

"Не мога да отговоря, препоръчвам ви да се обърнете към министерството на отбраната", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От събота няма публични изяви и от командващия руските военни действия в Украйна генерал Валерий Герасимов. Песков обаче уточни, че Путин е в контакт с военния министър Шойгу и с шефа на генщаба Герасимов.

Що се отнася до "Вагнер", шефът ѝ Евгений Пригожин е отказал да сключи договор с руското министерство на отбраната и е бил уведомен, че участието на бойците му в Украйна се прекратява.

Два дни след като украинските власти съобщиха за 12 жертви при удар срещу Краматорск, при който беше поразен ресторант, Москва направи изненадващо изявление.

"В резултат на високоточен удар на 27 юни по град Краматорск бяха елиминирани двама генерали, до 50 офицери от украинската армия както и 20 чуждестранни наемници и съветници, събрали се във временен команден пункт", каза Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Киев не коментира тези твърдения, но съобщи за напредък в боевете при Бахмут.

Поне 10 загинали и десетки ранени при руска ракетна атака в Краматорск

Снимки: БТА, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли коалиционно споразумение?
Ще има ли коалиционно споразумение?
Пиер Нгуинда: Димитър Бербатов ми помогна много в Монако (Видео)
Пиер Нгуинда: Димитър Бербатов ми помогна много в Монако (Видео)