НОВИНИ

Франция мобилизира 40 000 полицаи заради протестите в страната

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:01, 29.06.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Европа
Слушай новината

Франция мобилизира 40 000 полицаи в опит да овладее безредиците, обхванали страната, след като 17-годишен младеж беше застрелян от полицай. Извънредно положение засега не се предвижда. 180 души са арестувани, а 170 полицаи са ранени след поредната нощ на насилие. Президентът Еманюел Макрон свика кризисно заседание за овладяване на ситуацията.

Протести във Франция заради смъртта на 17-годишно момче, застреляно от полицай

Втора нощ на размирици във Франция. Подпалени или атакувани обществени сгради, опожарени коли, разбити магазини, сълзотворен газ - такава е гледката в цялата страна. В началото на кризисна среща президентът осъди насилието.

"Последните часове бяха белязани от сцени на насилие срещу полицейски участъци, но също училища, кметства - срещу институции на републиката. Тези сцени са напълно неоправдани", заяви Макрон.

Протестите прераснаха в безредици в ранните часове днес. Опасявайки се от ескалация на насилието, властите увеличиха четири пъти полицейското присъствие.

"Взех решение за мобилизация на 40 000 полицаи, от които 5000 в района на Париж, както и значителни технически и технологични ресурси", каза министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен.

Министър-председателят Елизабет Борн посети частично разрушената сграда на кметството в северното парижко предградие Гарж.

"Смъртта на младия Наел е трагедия, разбирам емоцията, която предизвиква. Правосъдието е сезирано. Но нищо не оправдава насилието", каза тя.

Гневът беше провокиран от видео в социалните мрежи, за което се смята, че е от стрелбата в Нантер. Местен прокурор съобщи, че 17-годишният младеж е бил известен на полицията и в миналото не е изпълнил заповед за спиране. Според показанията на полицаите проверката във фаталната вечер е била за опасно шофиране и Наел отново не се е подчинил. Полицаят, застрелял водача в гърдите почти от упор, ще бъде разследван за предумишлено убийство.

"Прокуратурата смята, че не са изпълнени законовите условия за използване на оръжието", поясни Паскал Праш, прокурор на Нантер.

Това е втората стрелба при подобни обстоятелства от началото на годината. По-рано този месец в Западна Франция полицай простреля смъртоносно 19-годишен младеж от Гвинея.

Снимки: БГНЕС, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадона е изписана от болницата и се чувства по-добре
Мадона е изписана от болницата и се чувства по-добре
Александър Донски се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Словения
Александър Донски се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Словения