НОВИНИ

Жители на наводнените карловски села поискаха пълна прозрачност на средствата от държавата

bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 29.06.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на наводнените карловски села поискаха пълна отчетност и прозрачност на получените средства от държавата до момента за възстановяване на инфраструктурата. Хората за пореден път протестираха пред Общината. Кметът на Калофер Румен Стоянов беше единственият кмет, който подкрепи протеста.

Местните жители изразиха недоволството си, че с бавни темпове се възстановява инфраструктурата в пострадалите села. Те призоваха отговорните институции да извършат проверка и да се даде отчетност от общината какви средства е дала държавата и как са изразходвани до момента.

- Хората си ремонтират. Всеки кой както може. - А инфраструктурата? - Минете, вижте, нищо няма и днес два автобуса не искат да ни возят поради тази причина, че няма улици.

Стефан Назаров - пострадал от с. Богдан: "Държавата даде по 375 лева и 5000 лева от даренията, това беше. Като завали дъжд как върви водата горе, чак от църквата, вместо да влиза в реката, върви покрай нас и пак изкопава, всичко се свлича."

Местната гражданска инициатива за възстановяване на Каравелово посочиха, че са сезирали АДФИ, за да бъде извършена проверка как са изразходвани получените средства в общината от държавата.

"Обществената поръчка за временен мост не включва стойността на самия мост. В обществената поръчка е 119 000 лева без ДДС. - За Каравелово говорим? - Обществената поръчка касае само и единствено монтаж и транспорта и един парапет за 22 000 лева. Има сключени договори за изпълнение, нищо не се извършва на терен", каза Ани Иванова - председател на МГИ за възстановяване на Каравелово.

До момента общината е провела обществени поръчки за 30 обекта в трите населени места на стойност над 17 млн. лева.

"Изразходили сме една малка част за уличното осветление в Каравелово и Слатина. В Богдан ЕВН имат да поставят и сме платили аванса на детската градина в Каравелово. Обществената поръчка е за половината от тази сума и моста в Каравелово е заприходен като актив на общината", каза д-р Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово.

Кабаиванов заяви още, че общината ще излезе с публичен отчет пред хората и медиите, но трябва да се знае, че една процедура по Закона за обществените поръчки отнема от 2 до 4 месеца:

"Една такава процедура като речните корита, мостовете е минимум 4 месеца. Тази процедура за ликвидиране на последиците след бедствия, трябва да бъде съкратена на половина. Ние нашата работа ще я свършим - обществени поръчки, провеждане, избор на изпълнител, но ако нямаме финансиране, трябва с тези хора отвън да отидем пред държавните институции, защото тогава общината е безсилна."

Предстои Общинският съвет да вземе решение и да бъде възложена на търг възможността фирми за закупят инертния материал от наводненията, а средствата ще бъдат предоставени на населените места.

Репортаж: Станислава Христозова, Цветан Цанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков потвърди пред Столтенберг ангажиментите на България към НАТО и Украйна
Денков потвърди пред Столтенберг ангажиментите на България към НАТО и Украйна
БОК потвърди позицията си за наказанието на плувеца Антъни Иванов
БОК потвърди позицията си за наказанието на плувеца Антъни Иванов