НОВИНИ

Тагарев: Няма планове да се изпращат български военнослужещи в Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
17:16, 29.06.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България ще бъде компенсирана с между 50-55% от стойността на всяка помощ, изпратена на Украйна. Това заяви по време на изслушване в парламента военният министър Тодор Тагарев. Той призна, че е бил съветник в Министерството на отбраната на Украйна.

По време на изслушването на министър Тагарев стана ясно, че в България не се обсъжда, не се планира и няма да се изпращат български военнослужещи в Украйна. Страната ни ще се включи в европейската инициатива за закупуване на артилерийски боеприпаси за Киев и ще обучи на наша територия украински медици и санитари.

Тагарев: Не даваме на Украйна авиация и тежка бронетанкова техника

България ще получи финансова подкрепа от Европа за внедряване на линии за производство на 155 мм. снаряди, заяви министър Тагарев. Той обясни какъв е механизмът, по който страната ще се включи в инициативата за доставка на боеприпасите.

"България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси, след завършване на процеса на национално съгласуване, приемане на решение на МС и подписване на съответното проективно споразумение", поясни той.

Предстои подписване на споразумение с Киев, за обучение на 60 военни санитари на година, посочи Тагарев. Запитан дали изтеглените от него планове за военно-мобилизационна подготовка, изготвени от служебния кабинет, и тяхното преработване означават готовност за евентуална пряка намеса в конфликта, той отрече да има такива планове.

"Няма планове, не се дискутира, не се обсъжда и не предвиждам в обозримото бъдеще необходимостта да се обсъжда участие на български войски в конфликта в Украйна", каза министърът.

Тагарев обясни, че от началото на конфликта всяка държава-членка внася процент в общ европейски фонд за подпомагане, като за България той е 0,5 на сто от БВП. Срещу този ангажимент страните биват финансово компенсирани при всяка изпратена на Киев помощ.

"За тази първа помощ е 59%, почти 60%, за следващата помощ е 55%. За това, което МС реши, там очакваме отново около 50-55% да бъдем компенсирани", добави той.

Депутатите изслушаха Тодор Тагарев по темата за Украйна

Той също потвърди, че е работил за украинското министерство на отбраната.

"Да. Аз съм работил като съветник на МО на Украйна между 2005 г. и 2011 г., посещавайки регулярно Киев. Да, и съм предавал своя опит по въпроса за планиране на отбраната и ресурсното управление и помощ, как да се изгради цивилен капацитет за планиране, за да могат да работят по-гладко гражданско-военните отношения. За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна", заяви Тагарев.

"Възражение" и БСП бяха недоволни от дадените отговорите.

"Върхът на сладоледа. Оказва се, че нашият министър на отбраната шест години е бил в друга държава. Тук виждам конфликт на интереси и как агенти за влияние са в нашата изпълнителна власт", коментира Ивелин Първанов, "Възраждане".

"Г-н Тагарев не може да не е притеснително, че сте били в украинската армия под един или друг начин, Вие не сте министър на отбраната, Вие сте министър на войната", каза Борислав Гуцанов, БСП.

Мнозинството защити решенията на министъра и на кабинета.

"България предстои да бъде превъоръжена на 155 мм. калибър и е хубаво да имаме наше собствено производство, за да не купуваме от чужбина. Хубаво е да използваме европейско финансиране, за да го създадем", отбеляза Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС.

"Ние не плащаме нищо. ЕС финансира цялото производство. От това нещо можем само да спечелим", добави Иво Мирчев, ПП-ДБ.

От ДПС не се включиха с въпроси в изслушването на министър Тагарев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клиенти от Западна Европа идват да търсят коли втора ръка у нас
Клиенти от Западна Европа идват да търсят коли втора ръка у нас
От Левски ще поднесат венци и цветя в памет на Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков
От Левски ще поднесат венци и цветя в памет на Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков