НОВИНИ

Тагарев: Не даваме на Украйна авиация и тежка бронетанкова техника

Николай Минков
от Николай Минков
13:58, 27.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

Един от приоритетите на Министерство на отбраната е военната помощ за Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който представи екипа си и приоритетите в своята работа.

Вижте и още в репортажа на Николай Минков.

"Помощ за Украйна - защото това е начинът ние трайно да гарантираме стабилност в региона и по-добра среда за сигурност, и да не ни се налага да заделяме много повече пари, от тези, за които имаме съгласие на политическите сили", каза военният министър.

За това, което даваме на Украйна, вече има решение на МС, но списъкът е поверителен, каза Тагарев. Той все пак информира, че в това, което даваме, няма авиация и тежка бронетанкова техника.

"Даваме неща, които не пречат, с които спазваме нормативите за поддържане на запаси за кризисна обстановка и си оставяме възможност за нормална бойна подготовка на армията", каза Тагарев.

На въпрос заяви, че само децата, които не гледат телевизия, не са разбрали, че изнасяме боеприпаси за Украйна. Поради наложената политика в предни кабинети, това се е правило полутайно с посредници. Сега, когато става въпрос за продажби, които отиват с украинско финансиране за украинската армия, ще се постараят да работят директно, а не с посредници, уточни Тагарев.

Снимки: БТА

По отношение на основните приоритети в сектор "Отбрана" министърът каза, че няма съществени различия при разработването на управленската програма.

Първият приоритет е изграждане и развитие на боеспособна армия. Вторият приоритет са грижа за хората - да можем да ги намерим и задържим, да има достоен преход към следваща кариера, каза Тагарев.

Приоритет е и изграждане на национална устойчивост на въоръжените сили, за да можем да действаме в кризисна обстановка, както превъоръжаването на армията, подготовка за посрещане навреме на новите F-16, реализация на ключови отбранителни проекти, механизми за задържане качествените хора на служба, начинът на работа с резерва.

Като законодателни мерки, за които МО ще работи, са:

  • поетапно увеличаване на разходите за отбрана до минимум 2%, което трябва да се случи следващата година
  • внасяне на програмата за приоритетни инвестиционни разходи
  • създаване на условия, че да има стабилна рамка за планиране на проектите.

Тагарев представи екипа си: Зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов ще отговаря по въпросите на отбранителната политика. Това включва двустранни външнополитически отношения, работата и взаимодействието със съюзниците от НАТО и ЕС, както и въпроси с политиката по изграждане на отбранителни способности.

В екипа на министъра на отбраната са още зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев, началникът на политическия кабинет д-р Добромир Тотев. Новият член на екипа е д-р Мустафа Емин, който ще бъде назначен като съветник, а когато завърши Военна академия, ще стане парламентарен секретар и ще работи с комисията по отбрана и други комисии. Лора Кендова ще отговаря по връзките с обществеността.

Вижте повече за помощта за Украйна във видеото:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев за писмото за РСМ: Целта е да не се допусне в ЕС идеология на омразата
Румен Радев за писмото за РСМ: Целта е да не се допусне в ЕС идеология на омразата
Националният отбор по баскетбол за момичета U16 ще играе контроли с Португалия и Румъния
Националният отбор по баскетбол за момичета U16 ще играе контроли с Португалия и Румъния