НОВИНИ

Проверка на факти: Има ли законови промени за половата неутралност в детските градини?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:30, 27.06.2023
6273
Чете се за: 06:40 мин.
Общество
Слушай новината

Сайтове и потребители на социалните мрежи разпространяват твърдения, според които социалният министър Иванка Шалапатова вкарва закон за "половата неутралност" в детските градини и още - децата в детските градини не трябва да казват думите "мама" и "татко".

На 10 юни статия в интернет сайт публикува "законопроект" по тази тема. В статията се казва, че новият социален министър вкарва Закон за половата неутралност в детските градини и училищата. На този, който не го спазва, ще бъде отнето детето.

В сайта пише още, че законът има за цел да осигури "полова неутралност" в училищата и детските градини като се създадат среди, които отразяват разнообразието на "гендерните идентичности" и гарантират равнопоставеността и уважението към всички ученици и деца.

Тръгнахме по следите на цитирания "законопроект", за да проверим има ли подготвени такива законодателни промени.

Нашата проверка на факти показа, че към момента подобен документ не е внесен в Народното събрание, нито е публикуван на страницата на МТСП. Нещо повече - според експерти, които следят процеса на законотворчество и работата на Народното събрание, цитираният законопроект е фалшив. Пред БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова отрече да има общо или да планира такъв законопроект като посочи, че дори не знае какво означава "полова неутралност" като термин.

Министерството на труда и социалната политика публикува всички проекти на нормативни актове, които подготвя, на сайта си. Проверихме има ли такъв проектозакон. Оказа се, че към 27 юни 2023, няма.

Влязохме и в страницата на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, където се качват всички законопроекти, свързани със социалните дейности. Към 27 юни 2023 г. Законопроект за полова неутралност в детските градини и училищата и там не съществува.

За да анализираме цитирания текст, потърсихме и експерт - Благослав Михайлов, директор на Фондация "Стража". Организацията му следи подробно работата на Народното събрание - езика, който използват депутатите, процедурните хватки, с които си служат, и начина, по който се осъществяват дебатите и приемането на законите в пленарната зала. Представят и данните от Народното събрание в по-достъпен за гражданите вид. Според него става въпрос за фалшификат.

"Това е един текст, който изглежда се представя за законопроект, въпреки че много не прилича на реален законопроект. Първо това е нещо много кратко. Един закон по принцип съдържа много членове, алинеи, в които се съдържат различни случаи, които могат да възникнат. Защото един закон трябва да бъде изчерпателен, трябва да е ясен. Това, което виждаме тук е някаква фабрикация, това не е реален закон. Има неща, които изглеждат много странни. Примерно пише "гендърни идентичности", в българското право термин "гендърни" няма. Думата "джендър" е някаква чуждица, а на български бихме казали "полова идентичност". Тези неща показват, че това е просто една измислица. Подобно нещо, ако наистина ще се вкарва, вероятно ще се променят вече съществуващи закони - примерно Законът за закрила на детето, Законът за образованието и т.н.", заяви Благослав Михайлов.

Зададохме въпроса и на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя отговори, че за първи път чува за законопроект за половата неутралност в училищата и детските градини.

"Няма такъв план. Не съм запозната да има иницииран такъв закон, не знам какво означава "полова неутралност". Връзката на това словосъчетание с моето име е клевета и лъжа и не почива на никакви обективни обстоятелства. "Моите деца ми казват на мен "мамо", на баща си "тате". Това са грозни лъжи", каза Иванка Шалапатова.

Министър Шалапатова коментира и на страницата си във Facebook, че срещу нея и семейството ѝ се осъществява недобре обмислена и координирана, базирана на лъжи и провокации кампания, която е част от "войната на страха" срещу българските граждани и семейства.

"В социалните медии се разпространява моя снимка с абсурдни лъжи, свързани с въвеждането на " полова неутралност", с това децата "да не наричат родителите си майка и татко" и че това ще се наложи в детските градини. Убедена съм, че на тези лъжи са повярвали малцина.

На всички, които са се поддали на това, искам категорично да кажа - тези твърдения са лъжа и подмолен опит за провокация и злоупотреба с доверието ви", пише Шалапатова.

Заключение:

  • Нашият екип не откри следи за подготвяне на "законопроект за полова неутралност в детските градини и училищата".
  • Според експерта Благослав Михайлов представеният проект на закон е фалшив. Той е много кратък, без подробно разработени членове и алинеи. Също така в него е написано "гендърни идентичности", което е чуждица и такъв термин в българското право няма. Такъв проектозакон липсва на страниците на Министерството на труда и социалната политика и на Парламентарната комисия по труда и социалната политика.
  • Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова също отрече тази информация и каза, че не е запозната да има иницииран такъв законопроект. Твърди, че не знае какво изобщо означава терминът "полова неутралност".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баща прегази детето си, докато паркира
Баща прегази детето си, докато паркира
Замърсиха част от водопреносната мрежа на Исперих с двигателно масло
Замърсиха част от водопреносната мрежа на Исперих с двигателно масло