Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Божидар Божанов, ПП-ДБ: Няма доверие за коалиция, затова настояваме за други формули

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 27.06.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Правим всички усилия, за да стабилизираме управлението и то да свърши някакви полезни неща. Декларацията в петък беше в тази посока. Не мисля, че сме близо до разпад. Това каза в "Денят започва" Божидар Божанов от ПП-ДБ в коментар за напрежението в управлението от последните дни.

По думите му коалиционното споразумение е инструмент, когато има типична коалиция.

"Това, което имаме в момента, е особена форма. То не е коалиция, въпреки че има външните белези на такава. Имаме управление, излъчено от някакво парламентарно мнозинство. Има по малко политически лица от двете страни - Мария Габриел от страна на ГЕРБ, от страна на ПП-ДБ - Денков, Василев и експертен състав. Няма го това ниво на доверие, което предполага една коалиция. Затова настояваме да намерим други формули", каза Божанов.

"В такава сложна политическа ситуация сме, че търсим всякакви заобиколни, алтернативни формули за управленски решения и предложението от 7 точки някой може да каже, че това е коалиция, но вътрешно, по същество не е", добави още той.

Когато се изчете една декларация, за която има съгласие, или се приеме законодателна програма, тя не е коалиционно споразумение, но то е публично известен факт. Публично известен факт е поемането на ангажимент за регулаторите, както целият списък от закони, които трябва да се гласуват. Дали това е под формата на коалиционно споразумение или някакви документи, няма такова значение, каза още Божанов.

За регулаторите е имало ясна точка в декларацията на Денков - Габриел, че те ще бъдат излъчвани с предварително гласуване, а после в комисии ГЕРБ с ДПС и "Възраждане" прокарват процедурни правила.

По думите на Божанов е било ясно от самото начало, че това няма да е лесна конструкция.

"Затова поискахме публично тези гаранции, за да гарантираме, че и двете страни смятат да ги изпълнят", каза той.

Не смята обаче, че едно коалиционно споразумение дава гаранции за алтернативни мнозинства.

На обвиненията на ГЕРБ, че вчера в срещите са участвали хора, които не са в качеството си на народни представители, което е смущаващо, защото не носят политическа отговорност, визирайки Лена Бориславова. Божанов каза, че ролята на Бориславова е експертна и тя координира действията на ПП, каквато фигура има във всяка централа. "Тези срещи са по програмата и там е очаквано да има експерти. Това излишно се превръща в драма", каза той.

Управлението има цели и ако тези цели не се постигат, ние сме готови да не управляваме, потвърди Божанов думите на премиера Денков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с шестима състезатели на Световната купа по скокове на батут в Португалия
България с шестима състезатели на Световната купа по скокове на батут в Португалия
Бойко Ноев за взрива в оръжейния склад: Има два интереса, които движат подобни събития
Бойко Ноев за взрива в оръжейния склад: Има два интереса, които движат подобни събития