НОВИНИ

Депутатите изслушаха Тодор Тагарев по темата за Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
11:08, 29.06.2023
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Депутатите изслушаха министъра на отбраната Тодор Тагарев за заявеното от него включване на България в инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 милион боеприпаси и снаряди за Украйна и заявената от страната ни готовност да подготвя бойни медици и санитари в помощ на Украйна.

Страната ни няма да изпраща въоръжени сили под каквато и да е форма, нито се обсъжда този въпрос. Това стана ясно след края на първия кръг от въпроси към военния министър.

Тагарев потвърди, че България ще се включи в инициативата за предоставяне на 1 млн. боеприпаси за Киев, като за целта военнопромишленият капацитет на българската отбранителна индустрия ще бъде разширен, за да можем да произвеждаме натовския стандарт 155 мм артилерийски боеприпаси. За целта ще бъдем подпомогнати от европейския фонд, за който са заделени 500 млн. евро.

Стана ясно също, че България ще обучава украински медици. В рамките на година през ВМА и специално ситуирания за целта център ще преминат 60 украински военни медици и санитари.

Самото изслушване започна със скандал - повече вижте във видеото.

България ще се включи в инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна

СНИМКА: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев връчи почетна грамота на българските атлети, които взеха участие на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс
Президентът Румен Радев връчи почетна грамота на българските атлети, които взеха участие на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс
Почина Анжел Вагенщайн
Почина Анжел Вагенщайн