НОВИНИ

Денков потвърди пред Столтенберг ангажиментите на България към НАТО и Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:12, 29.06.2023 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Слушай новината

България кани експерти и митничари от Германия, Австрия и Нидерландия да дойдат на наблюдение, но и да се включат в охраната на българо-турсата граница, която е външна на Еворсъюза. Министър-председателят Николай Денков направи това предложение след разговори с канцлерите на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

Денков е в Брюксел, където участва в срещата на върха на лидерите от ЕС. Министър-председателят посети и щаб-квартирата на НАТО, където се се срещна с генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг.

Денков потвърди ангажиментите на страната ни към НАТО и към Украйна.

Столтенберг каза, че България играе ключова роля в събитията през последната година, в действията на НАТО по отношение на Русия и Украйна. Той благодари на България за помощта, оказана досега на Украйна, военна и хуманитарна и каза, че страната ни е на първа линия и затова предизвикателствата са по-големи. Освен това, той благодари и за разположените международни сили на НАТО, а също така и за ролята на България в отблъскването в Черно море.

Денков подчерта, че страната ни ще се постарае да изпълни искането на НАТО за 2% от БВП да отиде за обрана и че това е заложено в новия бюджет.

Двамата обсъдиха и предстоящата среща на върха на лидерите на НАТО във Вилнюс. Столтенберг обясни, че ако е необходимо Алиансът ще увеличи присъствието си на Източния фланг, но за момента това не се налага.

НАТО няма намерение да изпраща още войски в България, защото както каза Столтенберг, през последната година това се е случило няколко пъти. Това обаче не пречи на Алианса да наблюдава ситуацията и да следи развитието, за да види дали това няма да е необходимо в бъдеще.

"Рисковете станаха много видими, когато Русия нахлу в Украйна, защото беше ясно, че за първи път след Втората световна война някой в Европа е готов да наруши границите. Последните събития не променят много картината. Ние сме изложени на същия риск и най-добрият начин да намалим този риск, е да помогнем на Украйна, защото победата на Украйна - победата - в смисъл те да възвърнат териториите си - е най- добрият начин да защитим останалите страни в Европа, включително България. Относно разходите за отбрана - тази година те ще са малко под 1.90%, за следващата година сме планирали 2% и това е включено в проектобюджета за следващата година", каза Николай Денков.

"Войната в Украйна не започна през февруари миналата година. Тя всъщност започна още през 2014 година. И оттогава НАТО предприе сериозни стъпки и прехвърли сериозни сили по Източния фланг. Така че ние ще продължим да посрещаме всички необходимости и на срещата във Вилнюс ще бъде договорено подготвянето на нови силови структури, които да могат да реагират при необходимост където и когато потрябва", каза Йенс Столтенберг.

По-рано, в рамките на срещата на лидерите от ЕС, Денков е поканил експерти от Нидерландия и Австрия. Стана ясно, че е разговарял и с германския канцлер и е поканил експерти от Германия, които да видят как се охранява външната граница на ЕС, а ако е необходимо да участват германски митничари в охраната.

България кани експерти от три държави на българо-турската граница

Това се прави в контекста на приемането на страната ни в Шенген, защото, според Денков, има проблеми с доверието към България. Именно Нидерландия и Австрия са двете страни, които не са променили решението си за приемане на страната в Шенген. Поканата към Германия е обяснимо като една от най-големите държави, а и днес Денков разговаря с Олаф Шолц.

Все още нямаме отговор от тези държави. Това не е първият път, в който България отправя покани към държави от ЕС да дойдат и да видят какво става по границата с Турция и да участват в охраната на външната граница на Евросъюза.

Също така в рамките на темата за миграцията Денков каза, че трябва да се разговоря и с Турция. Той планира посещение в южната ни съседка.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Левски ще поднесат венци и цветя в памет на Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков
От Левски ще поднесат венци и цветя в памет на Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков
Жители на наводнените карловски села поискаха пълна прозрачност на средствата от държавата
Жители на наводнените карловски села поискаха пълна прозрачност на средствата от държавата