НОВИНИ

Радев: България не поставя нови условия към евроинтеграцията на РСМ, а настоява да бъдат изпълнени поетите ангажименти

Александър Марков
от Александър Марков
18:17, 29.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

България не поставя нови условия към евроинтеграцията на Република Северна Македония, а настоява да бъдат изпълнени поетите вече от нея ангажименти в преговорната рамка, приета миналата година. Това заяви президентът Румен Радев при представяне на книгата “Борбите на македонските българи за права и независимост. 68 случая от периода 1944-1994”.

Така той отговори на посланията, идващи от Скопие, че вписването на българите в Конституцията е последното българско условие.

Преди почти една година Евросъюзът прие Преговорната рамка на Скопие, в която влизат още - въпросите за учебниците по история и културно-историческото ни наследство там.

Гледайте словото на президента тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Президентът Румен Радев заяви, че България най-силно желае евроинтеграцията на Скопие, но при стриктно изпълнение на поетите ангажименти.

"И днес, когато ни призовават да не поставяме повече нови условия към евроинтеграцията на РСМ, когато ни зоват да престанем да гледаме в миналото, а само напред, само в бъдещето, трябва спокойно и ясно да заявим, че ние не поставяме никакви нови условия. Ние искаме единствето да се изпълнят поети вече ангажименти, които са залегнали в преговорната рамка", каза Радев.

Той посочи още, че не можем да градим добросъседски отношения с РСМ и устойчиво европейско бъдеще с език на омразата.

"С фалшификации и обиди към българите в учебниците, с липса на разкрития на архивите на службите за погромите над българите в Македония и липса на реабилитация на невинните жертви, с продължаваща дискриминация спрямо гражданите с българско самосъзнание", каза Радев.

Президентът изреди именно условията, записани в преговорната рамка на Република Северна Македония, приети от Съвета на ЕС. Заяви, че въпросът с правата на българите в РСМ не е двустранен въпрос, нито Балканска свада, както се е опитвало да се представи, а засяга фундамента на ЕС.

Коментарите на Радев идват на фона на очакванията в Република Северна Македония конституционните промени за вписване на българите да бъдат придвижени от правителството към Събранието и на активна дипломатическа кампания, призоваваща София да не поставя повече условия.

Радев беше на представянето на книгата "Борбите на македонските българи за права и независимост" в периода 1944-1994 г.

На събитието присъстваха представители на МВнР, македонски българи, общественици, ангажирани с каузата за правата на българите в Северна Македония и запазване на културно-историческото ни наследство там.

В книгата са включени поредица от статии, в които са представени борбите на българите в Македония.

Снимки: Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпратихме журналиста и общественик Любомир Коларов
Изпратихме журналиста и общественик Любомир Коларов
Каролин Возняцки се завръща на корта за турнира в Монреал
Каролин Возняцки се завръща на корта за турнира в Монреал