НОВИНИ

Надежда Йорданова: Мисля, че трябва да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 29.06.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

"През натрупаните през годините противоречия и антагонизъм между политическите сили изграждането на мостове на доверие и изграждането на механизми за съвместна работа, въпреки липсата на доверие, изисква време", така отговори на въпрос за коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Надежда Йорданова, зам.-председател на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", в "Още от деня".

Тя посочи, че позицията на тяхната парламентарна група е добре е да има подписан документ, който да гарантира поемането и изпълнението на ангажиментите.

"Аз мисля, че е в интерес на всички е да има ясни ангажименти и ясни механизми за тяхното изпълнение", заяви Йорданова.

По отношение на избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, тя подчерта, че изцяло подкрепя действията и решенията на министъра на правосъдието Славов. Поясни, че в момента се готви оспорване на избора на Сарафов като временно изпълняващ длъжността.

На въпрос трябва ли да бъде спрян изборът на главен прокурор Надежда Йорданова поясни, че в Конституционния съд са образувани две дела и двете искания са допуснати - едно за обявяване на противоконституционност на определени разпоредби в Закона за съдебната власт, а другото - искане за тълкуване на Конституцията.

"Струва ми се, че в този случай Пленумът на ВСС е добре да приложи една разпоредба от АПК, която казва, че при висяща административна процедура и при оспорени приложими законови норми административният орган може да спре процедурата. Мисля, че трябва да бъде спряна процедурата и най-вече, че това ще даде възможност да се проведе процедурата по конституционните промени", каза Йорданова, която е и бивш правосъден министър.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Гьоков: Ние не се вторачваме в бюджетен дефицит 3% като цел, която да преследваме
Георги Гьоков: Ние не се вторачваме в бюджетен дефицит 3% като цел, която да преследваме
Изпратихме журналиста и общественик Любомир Коларов
Изпратихме журналиста и общественик Любомир Коларов