НОВИНИ

Георги Гьоков: Ние не се вторачваме в бюджетен дефицит 3% като цел, която да преследваме

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 29.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Няма да подкрепим този бюджет, защото в него има много проблеми. Това заяви в "Още от деня" Георги Гьоков, депутат от ПГ на "БСП за България".

По думите му, не е достатъчно да са гарантирани социалните плащания. Трябва да се гарантира, че социалните плащания ще се увеличават така, че да компенсират инфлацията и повишаващите се цени.

"Бюджетът не е добър, защото има проблеми с преразпределението през бюджета като процент от БВП. В Бюджет 2022 преразпределението беше достигнало близо 40%, а сега се върнахме на 37%. Тази разлика в процентите в милиарди дава много сериозно отражение - лишават се образованието, културата, отбраната от политики, които могат да се реализират."

Според Гьоков няма държава в Европа, която да си позволява такова преразпределение, като средното за Европейския съюз е около 50%.

"По-големият проблем е, че този бюджет е антисоциален, защото социалните плащания са гарантирани от нивата на 2022 година."

Георги Гьоков поясни, че в новия бюджет БСП ще предложи много сериозни неща. В социалната сфера това са безплатни лекарства за децата до 14 години, майчинството през втората година да бъде на минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки с процент, който да компенсира инфлацията, увеличаване еднократните помощи при раждане, преизчисляване на пенсиите.

"За финансовия хаос има вина служебното правителство, което не предложи миналата година бюджет за 2023 година с мотиви, които за мен са несъстоятелни."

В алтернативния бюджет ще кажем откъде ще дойдат приходите и в изпълнението на кои политики ще се използват, заяви той.

"Ние не се вторачваме в бюджетен дефицит 3% като цел, която да преследваме. Както много държави в Европа можем да си позволим 4% дефицит и в рамките на този дефицит можем да финансираме всички политики, които изброих и други, които се появят по време на дебатите в НС."

Според него във връзка с ковид кризата и войната в Украйна Маастрихтските критерии подлежат на сериозно преразглеждане и почти никоя европейска държава не ги спазва.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кольо Станев подписа нов договор с Етър Велико Търново
Кольо Станев подписа нов договор с Етър Велико Търново
Надежда Йорданова: Мисля, че трябва да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор
Надежда Йорданова: Мисля, че трябва да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор