НОВИНИ

Проектобюджетът за 2023 г. - намалени разходи и заложени по-високи приходи

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:49, 28.06.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Финансовият министър официално представи своя вариант на държавния бюджет за 2023 година. Той изцяло стъпва върху предложения през пролетта от служебното правителство проект, но е променено съотношението между приходите и разходите, така че недостигът в бюджета да е до 3%, а не първоначално заложения дефицит от над 6 на сто.

Новият бюджет, представен от финансовия министър, се очаква да важи около пет месеца - от август до края на годината. Той е направен при следните макроикономически прогнози - растежът на икономиката да бъде 1,8% за тази година, а средногодишната инфлация 8,7 на сто. Очаква се инфлацията да намалява постепенно през следващите две години като достигне под 4% в края на 2025 година. Параметрите на бюджета предвиждат следното - разходите да бъдат до 40% от БВП, а приходите до 38%.

Направени са корекции на бюджета, предлаган от служебното правителство, а именно увеличени са приходите с 4,7 млрд. лева, а разходите са намалени с 3,6 млрд. Размерът на дълга ще бъде максимум 22% или 40 млрд. лева. Заложен е и фискален резерв от минимум 4,5 млрд. лева, като тук се включва фонда за гарантиране на пенсионната система или т.нар сребърен фонд.

С новия бюджет се запазва размерът на минималната работна заплата от 780 лева. Увеличават се обаче майчинските за втората година със 70 лева от 1 януари.

"Не е нормално държавата да приема бюджет в средата на годината, това прави от една страна приемането на бюджета по-лесно, защото сме видели какво се е случило през първите шест месеца, но от друга страна създава непредвидимост за фирмите и за гражданите", каза Асен Василев.

Новият проект на държавен бюджет е написан изцяло на базата на представения от служебното правителство вариант. Намалени са обаче разходите и са заложени по-високи приходи.

"Що се отнася до данъчните приходи, да - те са напрегнати, но изпълними. И миналата година приехме бюджет с допълнителни данъчни приходи над разчетите, които бяха предвидени, но макар и трудно те бяха изпълнени в края на годината", каза Василев.

По думите на финансовия министър капиталовите разходи, макар и рекордни, не могат да се осъществяват от ведомствата. Поне това показва бюджета за 2022 година.

"Това в краткосрочен план може да зарадва един министър на финансите, тъй като ще има по-малко разходи, но в дългосрочен план е изключително пагубно за държавата, защото необходими инвестиции не се извършват", заяви Асен Василев.

В новият бюджет са заложени допълнително и 111 млн. лева заради увеличената линия на бедност до 504 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След лидерската среща в НС: Избират нов състав на комисията за конституционни промени
След лидерската среща в НС: Избират нов състав на комисията за конституционни промени
Тракийско съкровище беше изложено в музея в Пазарджик само за 2 часа
Тракийско съкровище беше изложено в музея в Пазарджик само за 2 часа