НОВИНИ

Създава ли опасност от наводнения непочистеното корито на река Искър?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:17, 28.06.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Наши зрители сигнализираха за непочистено корито на река Искър в района на квартал Абдовица в София. Те се притесняват, че коритото на реката не е чистено от години и при обилен дъжд може да се получи наводнение.

Проверката ни установи, че по поречието на реката Абдовица растителността е буйна, образували са се острови, а дървета са поникнали и растат в самото корито на реката. Жители на района разказаха, че коритото на река Искър не е почиствано от години. Последните действия предприети в района са диги против наводнение. Изградени са преди около 8 години.

"От тогава не е, виждате колко е обрасло - дървета, храсти, а натам към аерогарата има паднали тополи, дървета огромни. Когато преля реката и излезе от коритото, почнаха с багери, с булдозери от парка да правят дигите и съсипаха парка. И засипаха до където свършва кварталът, оттам нататък реката си ходи на където си иска", каза Атанас Митов.

Хората от квартала са подавали десетки сигнали до институциите, но без резултат.

"Притеснява ме гъстата растителност в коритото на реката, образувалите се острови, порасналите дървета. Задръстването не е само на моста, то е и в посока летището, и на юг нагоре. Ако се вдигне нивото на реката и мине някое друго паднало дърво, ще се запуши коритото и ще залее кварталите", коментира Петър Василев, жител на района.

От Столичната община обясниха за БНТ, че има цялостен проект за почистването на река Искър, но той е спрян от еколози. Затова в момента в коритото на река Искър, на територията на столицата, се правят само аварийни почиствания.

В отговора се казва още, че проектът обхваща участъка от язовирната стена на язовир "Панчарево" до началото на корекцията при Летище "София" и е с дължина близо 10 000 метра.

Проектът беше съгласуван с всички институции и работата по почистването стартира на 11 май 2021 г. След подадени сигнали от неправителствени организации работата по почистването на коритото р. Искър беше спряно с предписание от РИОСВ - София.

След спадане на нивото на водата екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община ще почистят зоната на островчето, а опасната растителността при жп моста ще бъде премахната по алпийски способ.

Сигналът за нарушеното състояние на бреговете и леглото на река Искър е подаден в РИОСВ - София от Сдружение "Балканка". След това е дадено предписание да не се извършват дейности по инвестиционното предложение до приключване на размножителния период на птиците.

От Министерството на околната среда и водите също информираха, че предписанието за спиране на почистването на река Искър е важало само до 15 юли 2021 г., а не за постоянно. Оттогава работата по почистването не е подновена.

Жителите на Горубляне вече повече от 5 години настояват коритото на реката не само да се облагороди и почисти, но и да се използва като парк и място за отдих. Идеята е за линеен парк с велоалеи, който да започва от Панчарево и да стига чак до летището.

"Едни широки и хубави алеи, с пейки, с осветление. Виждате колко е хубава реката, ще стане най-хубавият парк. Но хора от Герман се надигнаха, подведени от Тома Белев, и се спря почистването на реката", заяви председателят на инициативен комитет "Горубляне" Иван Димитров.

Според него мястото е много подходящо за парк, защото земята е държавна и общинска, и не се налага отчуждаване. Засега проект за парк все още няма.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Питейната вода в Исперих остава негодна за пиене
Питейната вода в Исперих остава негодна за пиене
ЦСКА преговаря с колумбийски защитник за временен заместник на контузения капитан Матай
ЦСКА преговаря с колумбийски защитник за временен заместник на контузения капитан Матай