НОВИНИ

Отново ниски резултати по математика след 7. клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:06, 28.06.2023
Чете се за: 04:50 мин.
Образование
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Излязоха резултатите от изпита по български език и литература след 7-и клас. Това се случи в последния възможен ден и напрегна родители и деца. Средните точки по български език и литература за страната са 55.04. Резултатът е по-висок от миналата година. По математика обаче точките са едва 35.29 и учениците са се справили по-зле от миналата година.

Основният въпрос за образователната ни система е защо резултатът по математика през годините остава само около 35 точки от 100.

Трябва да кажем, че през последните дни имаше напрежение сред родители и деца, тъй като резултатите от изпитите след 7-и клас се бавеха и излязоха буквално в последния момент. Така че от Просветното министерство днес обещаха догодина първо да се проверят работите на седмокласниците, а после на десетокласниците, които също днес научиха резултатите си. Казаха и, че другата причина за забавянето е била, че випускът тази година е по-голям и са обработвали повече работи. Колкото до проблемните резултати по математика, според просветния министър трябва да се направи сериозен анализ и може би да се върви към задачи по-близки до практиката, подобни на международното изследване PISA.

Кремена е получила 92 точки на теста по български език и литература и 100 точки по математика. Ще учи в 91-ва немска гимназия. Въпреки високия успех казва, че по български е имала трудности с преразказа.

"Тъй като имаше доста пряка реч да се предава и на моменти последователност и тезата беше сравнително трудна отново, но според мен съм се справила там", каза Кремена Йовчева, 7-и клас.

"Преразказът беше приемливо труден. Особеното беше, че имаше доста пряка реч", коментира Атанас Атанасов, учител по български език и литература, 51-во СУ.

При преразказа на "Ева, която расте и се смалява" учениците са получили средно 17.8 точки от общо 35. Според министерството те са се затруднили най-много да разтълкуват внушенията на одата " Опълченците на Шипка". Две трети не са се справили. 181 седмокласници имат нула точки по български.

Математиката обаче за пореден път е затруднила повече учениците.

"Имаше тестова задача и задача за доказване, която честно казано малко ме затрудни, но по-скоро беше трудно да опишеш всички задачи подробно", сподели Кремена.

Тестът по математика е бил по-труден от миналогодишния, каза учителят Иван Делчев.

"Но такъв трябва и да бъде. Лесен тест не предполага обективност при оценяването, трябва да има градация при точките на учениците", добави той.

Най-трудни за учениците са били работата с координатна система, с диаграми, съставянето на математически модел, работата с пропорции. В крайна сметка 180 ученици имат нула точки.

По региони най-добре по български и математика се представя София, най-зле - Сливен. Най-важният въпрос в момента е защо години наред резултатът по математика е неизменно около 35 точки от общо 100.

"Някои се затрудняват да мислят логически. Един от недостатъците на образователната система е, че често ги караме папагалски да възпроизвеждат определена информация", коментира Делчев.

"Що се отнася до резултатите - те са притеснителни. Тук не могат да се вземат бързи решения, тук трябва да се направи много внимателен анализ на ситуацията. Може би трябва наистина нещо да се направи в самите учебни програми, в характера на задачите, така че те да бъдат по-близки до практиката", каза министърът на образованието и науката Галин Цоков.

В министерството обсъждат идеята изпитите след 7-и клас да станат по-близки до тези по PISA. Така щели да отпаднат и частните уроци. Предлага се и изпитът да бъде изтеглен в предпоследната седмица на юни, защото сега, след като го положели, децата спирали да учат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА преговаря с колумбийски защитник за временен заместник на контузения капитан Матай
ЦСКА преговаря с колумбийски защитник за временен заместник на контузения капитан Матай
Радослав Росенов отпадна на четвъртфинал в боксовия турнир на Европейските игри в Полша
Радослав Росенов отпадна на четвъртфинал в боксовия турнир на Европейските игри в Полша