НОВИНИ

Режисьорът на "Близо" пред БНТ: Надявам се хората, които са протестирали, да отидат да гледат филма

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
12:27, 28.06.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Филмът "Близо" на Лукас Донт спечели европейската филмова награда на публиката LUX. В България бяха организирани протести срещу лентата, имаше и отменени прожекции.

Над 45 000 европейски зрители дадоха своя глас за пет истории - "Алкарас", "Близо", "Блуждаещ огън", "Идиотският триъгълник" и "Изпепеляващи дни". И победителят тази година е "Близо" на Лукас Донт - емоционална и разтърсваща история. Тя обаче срещна съпротива само в България, с две отменени прожекции. И това беше споменато на официалната церемония.

"За първи път получавам такова съобщение, за отменени прожекции. Но това е красотата на изкуството, силата на киното и да разказваш истории. Да накараш хората да се почувстват малко некомфортно. Да се сблъскат с нещо, от което се страхуват. Мисля, че може да възникне интересна дискусия ,което е много важно за мен. И се надявам хората, които са протестирали, да отидат да гледат филма", каза режисьорът Лукас Донт.

Скандал между националисти и представители на ЛГБТИ общността заради спряна кинопрожекция

"Близо" се вглежда в приятелството, близостта и неизказаното, което води до фатални последици. Заедно с другите финалисти очерта новите теми, които от големия екран провокират дискусии и в пленарната зала.

Проверка на факти: Педофилски ли е филмът "Близо"?

Наградата LUX на публиката е наследник на киноотличието, присъждано от евродепутатите. Награда, която продължава да изгражда мостове в културата на стария континент.

"Вие въплъщавате уникалността на европейското кино. Вашите филми докоснаха сърцата и развълнуваха душите по цял свят. Те успяха да провокират и дебати. А забележителният рейтинг доказва, че зрителите припознават европейските ценности, представени в тези пет филма", каза председателят на ЕП Роберта Мецола.

Церемонията по награждаването в залата на Европарламента в Брюксел за първи път беше и с публика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агентът на Мане потвърди, че сенегалецът остава в Байерн Мюнхен
Агентът на Мане потвърди, че сенегалецът остава в Байерн Мюнхен
Мъж, нападнал медицинска сестра и санитарка в Перник, отива на съд
Мъж, нападнал медицинска сестра и санитарка в Перник, отива на съд