НОВИНИ

Задържаха съдия в Търговище, докато получава подкуп

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:16, 28.06.2023 (обновена)
6484
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Съдия от Окръжен съд Търговище е арестуван за искане и получаване на 5000 лева подкуп. Делото на подсъдимия, от когото съдията е взел парите, е трябвало да се гледа днес. То е било за хулиганство и агресия към полицай и на първа инстанция е била произнесена осъдителна присъда с ефективно наказание година и половина затвор. Срещу парите съдията е обещал да намали присъдата на 4 месеца лишаване от свобода.

В Окръжния съд в Търговище тази сутрин разбрали, че техен колега не се явил на работа, защото часове по-рано е арестуван. Оказало се, че в съдебната зала той трябвало да докладва дело срещу подсъдим, от когото бил поискал, а късно снощи и получил подкуп от 5000 лева.

"Делото е било насрочено за днес. Миналата седмица е било проведено заседание, на което подсъдимият е бил получил бъбречна криза, отложено е за една седмица по-късно, от 21 юни за 28 юни. Съответно на днешното заседание е трябвало да се представят болнични листи и други доказателства за уважителните причини", заяви Татяна Даскалова, председател на Окръжен съд - Търговище.

След отлагането на делото в ГДБОП е получена оперативна информация, че съдията е поискал от подсъдимия 5000 лева, за да намали от 18 на 4 месеца присъдата на районния съд за хулиганство и агресия към полицай.

"Сигналът е постъпил от ГДБОП в КПКОНПИ преди няколко дни, с оглед нашата компетентност. Получават колегите информацията и незабавно в същия ден я изпращат на нас", каза Антон Славчев, заместник-председател на КПКОНПИ.

От Антикорупционната комисия искат и получават разрешение за прилагане на Специални разузнавателни средства спрямо съдията, както и за белязане на банкнотите, които ще бъдат дадени като подкуп. Установяват, че съдията си уговаря среща за получаване на поисканата сума вчера близо до голям хипермаркет в Търговище. Там към разследващите се присъединяват следователи и прокурор от Софийската градска прокуратура.

"Отишъл е на място и е образувал досъдебно производство за поискан и получен подкуп в размер на 5000 лева от страна на съдия от Окръжен съд Търговище. В автомобила, който е собственост на магистрата, намерени са и са иззети като доказателства парична сума от 5000 лева", каза Христо Кръстев, заместник-градски прокурор на София.

Според източници на "По света и у нас", свидетели са разказали, че съдията е поискал и преди десетина дни пак 5000 лева, за да отложи делото, насрочено за миналата седмица.

"В процеса на разследване ще се доказва какво точно е поискано като парична сума", обясни Христо Кръстев, заместник-градски прокурор на София.

Подсъдимият обаче очаквал, че делото ще се отложи с няколко месеца. Усъмнил се, че съдията ще спази уговорката за намаляване на наказанието и подал сигнал за поискания от него подкуп. Арестуваният съдия е един от най-опитните в Окръжния съд.

"С колегата Митев се познаваме от много години. Повече от 20 години правораздава като наказателен съдия в Окръжен съд Търговище", заяви Татяна Даскалова, председател на Окръжен съд Търговище.

Предстои прокуратурата да прецени дали да иска постоянното задържане на съдията и временното му отстраняване от длъжност.

По темата работят: Андрей Кючуков, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувкинята Кейти Ледецки се класира на шестото си световно първенство
Плувкинята Кейти Ледецки се класира на шестото си световно първенство
Азербайджан и Турция ще приемат европейските квалификации по борба за Париж 2024
Азербайджан и Турция ще приемат европейските квалификации по борба за Париж 2024