НОВИНИ

Тракийско съкровище беше изложено в музея в Пазарджик само за 2 часа

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 28.06.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Регионални
Слушай новината

Прочутото равногорско тракийско съкровище бе изложено в музея в Пазарджик. Равногорската находка от 2-ри век пр.н.е. е една от най-красивите намирани по нашите земи и се показва пред публика изключително рядко. Съкровището обаче бе показано само за два часа. Причината - музеят не разполага с достатъчно добра охранителна техника, каквато е задължителна за постоянното му експониране.

През 1987 г. в района на село Равногор, около Брацигово, започват археологически разкопки, при които са разкрити 20 гробници, строени през 2-ри век пр.н.е.

В една от могилите е намерено равногорското съкровище, представляващо девет предмета, част от украса за конска амуниция. Според специалисти то е едно от най-известните тракийски съкровища.

"Изключителен образец на туаревтиката. Това са украшения за кон, сребро с позлата. Като изображенията на всяка една част са на божества – Атина Палада, Артемида, богинята на победата Нике, както и този диск за гърдите на коня, който не може да бъде определен обаче, кое точно е божеството, защото има белези на няколко божества – на Аполон и на Хермес", каза Борис Хаджийски, директор Регионален исторически музей - Пазарджик.

Съкровището е било показано в редица страни извън България, като за гостуването му в Норвегия още се говори.

"Музеят беше модернизиран в град Берген с невероятна техника за сигурност, тъй като такива съкровища не са идвали никога. И държавата инвестира в порядъка на 400 000 евро само за системи за сигурност", каза Борис Хаджийски.

В Пазарджик, за да видят съкровището намерено в техни земи, дойдоха хора от Брацигово.

"Изключително горди сме, защото съкровището е наистина уникално. Четейки за него, аз видях, че изображението на жената е едно от най-красивите женски лица, правено някога от метал", каза Надежда Казакова, кмет на община Брацигово.

Сега съкровището ще се съхранява в специален трезор в Пазарджик, докато в музея не бъде изградена надеждна охранителна техника, за да може то да бъде постоянно експонирано.

Репортер: Таня Кабурова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на спорта Димитър Илиев разговаря с ръководствата на олимпийски федерации
Министърът на спорта Димитър Илиев разговаря с ръководствата на олимпийски федерации
Трима ключови играчи се присъединиха към лагера на ЦСКА 1948 в Словения
Трима ключови играчи се присъединиха към лагера на ЦСКА 1948 в Словения