НОВИНИ

Крадци източват гориво от камиони, докато шофьорите спят нощем в кабините

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 28.06.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Нагли кражби на гориво от тирове, докато шофьорите спят в кабините. Това се случва ежедневно на неосветените паркинги у нас, оплакват се шофьори. От бранша настояват за по-добри условия на местата за почивка край пътя – да са осветени, да имат тоалетни – да отговарят на европейските стандарти.

Крадците на гориво са все по-сръчни, бързи и нагли. За минути могат да източат целия резервоар на камиона. Това се случило и на професионалния шофьор Александър Стамболийски. След дълъг курс в Европа той спрял за почивка на паркинг край Плевен:

"Много набързо с един голям маркуч и помпа и резервоара остана празен, просто за броени минути."

Уморен след хилядите изминати километри Стамболийски не ги усетил изобщо:

"Всъщност се усетих на другия ден, когато се събудих. Няма как иначе да разбере човек. Следите оставени по автомобила, счупените капачки на резервоарите, извадените сонди от самия резервоар. Крадците са се ошлайфали толкова, че почти безшумно действат. Още повече спомага и това, че всичко се случва в тъмната част на денонощието, неосветените паркинги, т.нар. „паркинги“ всъщност помагат много за това нещо."

Друг шофьор - Кирил Иванов ни разказва същото, но за паркинга на магистрала "Струма" край Дупница:

"Много често се случва това нещо на Дупница, на паркинга след тунела. "Имаше между Великден и Гергьовден във форумите на нас шофьорите това нещо си го пишем. Те се случват и навън, не са само тука, но въпроса е, че паркингите не са осветени."

През април за кражба на гориво от паркинг край Дупница са задържани трима мъже от Перник. Повечето такива случаи, обаче, не се разкриват. А шофьорите у нас от години настояват за по-добри условия за почивка на
паркингите у нас.

Кирил Иванов, шофьор: "Аз как да стоя там на нищото и в тази кабина – нямаш и тоалетна, нямаш и вода, нямаш и т.н."

Димитрис Скордис, Гърция: "Девет часа карам, после трябва задължително да почивам. Искам да поспя, да си почина и е проблем."

Александър Стамболийски, шофьор: "На Запад няма такова нещо. Паркингите са ситуирани или в районите на бензиностанциите или на места, където е осветено и охраняемо, има видеонаблюдение така че по никакъв начин не можем да сравним западното изпълнение на такива паркинги с нашето. Всеки паркинг има място най-малко за 10 автомобила, на бензиностанциите от 20 нагоре, в повечето случаи до 50 автомобила, което спомага и самата бензиностанция да се развива по-добре, защото предлага и удобства – тоалетни, бани, ресторанти и т.н., неща, които за нас шофьорите са много добре. Абсолютно безплатни са. Целта е наистина превенция и да няма преумора при шофьорите. На всеки 20 км има такъв паркинг."

На магистрала "Струма" край Петрич и Сандански се намират единствените у нас паркинги, където има наистина добри условия, споделят шофьорите – осветени, чисти, охраняеми, със собствени санитарни възли. Предвижда се в Кресненското дефиле да бъдат изградени още две такива площадки за почивка.

Репортаж: Антония Сукалинска

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима ключови играчи се присъединиха към лагера на ЦСКА 1948 в Словения
Трима ключови играчи се присъединиха към лагера на ЦСКА 1948 в Словения
Питейната вода в Исперих остава негодна за пиене
Питейната вода в Исперих остава негодна за пиене