НОВИНИ

Спомен за Анжел Вагенщайн

Айше Сали
от Айше Сали
20:38, 29.06.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напусна ни един от най-ярките интелектуалци на нашето време Анжел Вагенщайн.

Големият български сценарист, писател, общественик и народен представител почина на 100-годишна възраст.

Филмите "След края на света" и "Звезди в косите, сълзи в очите" са сред любимите на българската публика, а "Звезди" е със специално отличие от Кан.

Волята на Вагенщайн е да бъде изпратен в тесен семеен кръг, а месец след погребението му - паметта му ще бъде почетена в Софийската синагога.

Почина Анжел Вагенщайн

Столетието на Анжел Вагенщайн е като спомен за непреходните ценности. Учат те да зачиташ другите, да им подаваш ръка и дори да разказваш за тях с топлота и любов. Но освен с уроци за красотата в живота, столетието на Анжел Вагенщайн беше изпълнено и с уроци за справедливостта.

Личният му пример беше най-големият сред тях: обичта към своите не е причина да им спестяваш истината.

"Стените имат две страни - коя стена е отвъд? Както истините имат две страни - зависи на коя си ти и на коя страна са другите, че не е така просто да оцениш кой е отсам, кой е отвъд4, казваше той.

Надживява няколко епохи, макар че е осъден на смърт. След това същата тази съдба му отрежда да бъде в един най-ярките общественици и да напише сценариите на най-обичаните български филми.

БНТ почита паметта на големия Анжел Вагенщайн

"Имах щастието два пъти да работя с Анжел Вагенщайн - като млад режисьор като млад режисьор за "Звезди в косите, сълзи в очите". Втория път за "След края на света". Това не бяха уроци, това беше цяла школа за мен. Сътрудничеството с Анжел. Той беше човек с невероятно чувство за хумор, с остър ум и дискусиите, които водихме по това как да заснемем всеки епизод, нося дълбоко в сърцето си", каза режисьорът проф. Иван Ничев.

"Не се страхуваше от нищо. Беше справедлив към интелигентните и талантливите около себе си и безмилостен към бездарниците във всяко едно поле. Аз подготвям и един документален филм за него. За съжаление той няма да може да го види, който е копродукция с БНТ", каза сценаристът Димитър Стоянович.

"Да се надяваме, че паметта за него ще бъде дълга, защото словото му, книгите му са наситени с истински талант и родолюбие", каза писателят проф. Иван Гранитски.

Когато чества своята 100-годишнина, чухме и едно от последните послания на Анжел Вагенщайн:

"Да остарееш не е подвиг, нито повод за гордост. Природата има свое тайно и мистично мерило за отпуснатите ти левги живот и единствено тяхната стойност зависи от теб. От твоята устойчивост и упоритост да следваш посоката към храма, въпреки че той е далеч отвъд хоризонтите на нашия живот".

А посоката на големия интелектуалец вместо да ни води надалече ще продължи ни води към нашите души. Там, където ще откриваме, че можем да бъдем и добри.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите ни по баскетбол до 18 години постигнаха втора победа срещу Великобритания в контрола
Националите ни по баскетбол до 18 години постигнаха втора победа срещу Великобритания в контрола
Антъни Иванов остана втори на държаното първенство по плуване в басейн "Диана"
Антъни Иванов остана втори на държаното първенство по плуване в басейн "Диана"