НОВИНИ

Ще има ли коалиционно споразумение?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:55, 29.06.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с критика към финансовия министър Асен Василев, затова, че не е запознал с бюджета тяхната коалиция, а коректният начин да понесат заедно отговорност е да се съобразят и с техните забележки.

Бойко Борисов: Имам забележки по бюджета, но няма да го критикувам сега

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да обсъдят заедно бюджета призова Бойко Борисов. Каза, че е коректно Асен Василев да им го представи и заедно да понесат отговорността. И даде да се разбере, че е смекчил тона, но показа, че вече не държи толкова на споразумение.

"Коалиционен механизъм или механизъм на коалиционните действия, или механизъм на механизмите. Как ще го кръстят и дали ще подпишат няма значение, но ето примерно най-важен инструмент, инструмент, който подкрепя законодателната, подкрепя управленската програма е бюджетът. Дали ще го наречем механизъм или коалиционно действие, то е едно и също какво искаме да подкрепим или какво те ще се съгласят да променим, защото от това зависят политиките на партиите и един сложен дебат на компромиси отново", каза Борисов.

От ПП-ДБ пък не се отказват от 7-те си условия , които поставиха към ГЕРБ-СДС, те били основата на съвместното им управление.

ПП-ДБ искат ГЕРБ-СДС да подпишат Механизъм за гарантиране на реформаторската програма на кабинета

"Темата за документа беше повдигната от ГЕРБ, но аз не виждам проблем да бъде фиксирани ангажименти в писмен документ, когато имаме обща законодателна програма, когато сме се разбрали, ние продължаваме разговора и смятаме, че те са много важни. Вижте, разведряване не очаквам много, защото управлението ще бъде сложно и няма да се промени неговата сложност. Фактът, че има разговор, че преминаваме към някакво структуриране на този разговор е добра новина", каза Христо Иванов - съпредседател на ПП-ДБ.

В отговор на въпрос дали още е на мнение, че няма да се стигне до ротацията на Денков и Габриел, Борисов каза, че на срещата във вторник премиерът Петков и Василев го уверили в обратното.

"Във вторник категорично заявиха, че стоят зад думите си да има ротация и да продължи да работи правителството", каза Борисов.

И премиерът увери от Брюксел, че е оптимист за взаимодействието в българския парламент и за това, че правителството ще продължи да работи и да се стигне до уговорената смяна на премиерите след вече 8 месеца.

Николай Денков: Правя всичко възможно, за да се стигне до ротацията с Мария Габриел

"Аз правя и ще правя всичко възможно да си извървим етапите да работим заедно с Мария Габриел, така че да стигнем до ротацията. Разбира се, има много неща, които не зависят от мен и те са преди всичко в Народното събрание", каза Николай Денков.

Приемането на бюджета ще е първият тест колко ще продължи успокояването на диалога между двете коалиции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно ли е приемането на еврото като паралелна валута?
Възможно ли е приемането на еврото като паралелна валута?
Къде е генерал Суровкин?
Къде е генерал Суровкин?